Ministrul Agriculturii: CE a luat act de multele solicitări venite din partea statelor membre, inclusiv de cele prezentate deja de România, în ceea ce priveşte modificările aduse la actele legislative de bază din actuala Politică Agricolă Comună

Ministrul Agriculturii: CE a luat act de multele solicitări venite din partea statelor membre, inclusiv de cele prezentate deja de România, în ceea ce priveşte modificările aduse la actele legislative de bază din actuala Politică Agricolă Comună

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, obține o victorie la Bruxelles, în baza solicitărilor formulate de fermieri. Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a transmis luni în Consiliul Agricultură şi Pescuit că există posibilitatea de a face „modificări limitate şi ţintite” în actele legislative de bază din actuala Politică Agricolă Comună (PAC) 2023 – 2027, în urma „numeroaselor solicitări” venite din partea statelor membre, inclusiv din partea României.

„Comisarul european a anunţat că a luat act de multele solicitări venite din partea statelor membre, inclusiv de cele prezentate deja de România, în ceea ce priveşte modificările aduse la actele legislative de bază din actuala Politică Agricolă Comună, dar şi că vor exista nişte modificări limitate şi ţintite în acest regulament. Cred că este o reuşită a României, pentru că este pentru prima oară când se modifică regulamentul de bază în primul an de PAC”, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, care se află la Consiliul Agricultură şi Pescuit de la Bruxelles.

Potrivit sursei citate, oficialul european a subliniat că va analiza revizuirea standardelor de mediu GAEC 6, GAEC 7 şi GAEC 8 din perspectiva reducerii poverii pe care o reprezintă pentru fermieri, dar în acelaşi timp să fie menţinute beneficiile de mediu pe care le aduc. Comisarul a mai spus că acest „exerciţiu de revizuire ţine cont de toate ideile statelor membre, inclusiv de cele prezentate de România” .

De asemenea, comisarul european a anunţat că va exista o excepţie pentru micii fermierii care deţin sub 10 hectare de la controalele privind condiţionalitatea, o excepţie pentru fermieri ecologici de la cerinţele de la GAEC 7 şi GAEC 8 şi o scutire pentru fermierii care fac obiectul controalelor de condiţionalitate de la controalele ecocondiţionalităţii, dar va exista şi mai multă flexibilitate în ceea ce priveşte numărul de amendamente permise la nivelul planurilor strategice.

Regulamentul (UE) 2021/2115 face parte din Politica Agricolă Comună (PAC) a Uniunii Europene, având ca scop promovarea practicilor agricole durabile și protejarea mediului. Rotația culturilor (GAEC 7) și menținerea terenurilor agricole într-o bună condiție agronomică și de mediu prin pârloagă (GAEC 8), sunt concepute pentru a îmbunătăți sănătatea solului, a reduce eroziunea și a spori biodiversitatea în cadrul sistemelor agricole.

GAEC 7 – Rotația culturilor: Acest standard impune fermierilor să practice rotația culturilor ca măsură de protejare a solului și de îmbunătățire a structurii și fertilității acestuia. Rotația culturilor contribuie la prevenirea eroziunii solului, la reducerea dependenței de îngrășăminte chimice și pesticide, și la combaterea bolilor și dăunătorilor. Practica implică alternarea diferitelor tipuri de culturi pe același teren în succesiune temporală, pentru a preveni epuizarea nutrienților din sol și pentru a îmbunătăți sănătatea generală a ecosistemului agricol.

GAEC 8 – Menținerea terenurilor agricole într-o bună condiție agronomică și de mediu prin pârloagă: Acest standard vizează menținerea unei proporții minime a terenului agricol sub formă de pârloagă, adică teren lăsat temporar nelucrat pentru a se reface. Pârloaga ajută la conservarea biodiversității, la îmbunătățirea structurii și compoziției chimice a solului, și la prevenirea eroziunii. Prin menținerea unei proporții de teren nelucrat, se oferă, de asemenea, un habitat important pentru flora și fauna sălbatică, contribuind la susținerea ecosistemelor locale.

În contextul specific al Regulamentului (UE) 2021/2115, fiecare stat membru al UE poate adapta aceste standarde la condițiile locale pentru a asigura cea mai eficientă implementare posibilă, luând în considerare specificitățile agroecologice și necesitățile fermierilor. Detaliile specifice, precum procentul exact de teren care trebuie menținut sub formă de pârloagă sau cerințele specifice de rotație a culturilor, pot varia în funcție de regiune și de tipul de agricultură practicat, potrivit stiripesurse.ro.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
18.5 ° C
18.9 °
17.8 °
60 %
5.8kmh
0 %
lun
21 °
mar
18 °
mie
20 °
joi
20 °
vin
20 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii