PSD acuză: PNRR, pușculiță pentru sponsorii PNL. Curiosul caz al GSP Power, firma care ia 600 mil. euro

Aproape 600 de milioane de euro din PNRR, bani fără licitație, ar urma să primească societatea GSP Power, controlată de omul de afaceri Gabriel Comănescu, un sponsor al PNL Constanța.

Este acuzația Partidului Social Democrat, care cere guvernului să publice criteriile care au permis ca această societate să primească uriașa finanțare din bani europeni.

”PSD cere imperativ guvernului să facă publice urgent criteriile care au permis ca doar o SINGURĂ firmă particulară – GSP Power, implicată puternic în susținerea candidaturii și alegerea actualului primar PNL de la Constanța, Vergil Chițac – să fie beneficiara a sute de milioane de euro din fondurile PNRR alocate capitolului energie.

Aproape 600 de milioane de euro din PNRR, bani fără licitație, respectiv o treime din fondurile alocate capitolului Energie, sunt dați cu dedicație de guvernul premierului PNL către sponsorul PNL din campania electorală pentru alegerile locale din septembrie 2020”, precizează PSD într-un comunicat de presă.

Economedia.ro precizează că două proiecte-pilot din capitolul Energie al PNRR ar urma să se deruleze prin GSP Power: unul în Constanța, iar celălalt în Mehedinți.

”Primul proiect, în valoare totală de 320 de milioane de euro, implică un parteneriat între compania de stat Romgaz și compania GSP Power SRL, înființată anul trecut în cadrul grupului GSP și controlată de omul de afaceri constănțean Gabriel Comănescu. Proiectul vizează dezvoltarea unui proiect de tipul „oraș verde” în Hălânga, județul Mehedinți, respectiv: o instalație de gaz cu capacitate instalată de 159 MW (135 milioane de euro), un parc fotovoltaic de 100 MW (70 milioane de euro), o instalație de producere a hidrogenului verde (55 milioane de euro) și o instalație de captare a dioxidului de carbon (60 milioane de euro).

Cel de-al doilea proiect, în valoare totală de 265 de milioane de euro, este de asemenea un parteneriat între Romgaz și GSP Power pentru dezvoltarea unui „oraș verde” în Constanța, care va include de asemenea o instalație de gaz cu capacitatea de 158 MW (tot în valoare de 135 milioane de euro), un parc fotovoltaic de 20 MW (15 milioane de euro), o instalație de producere a hidrogenului verde (55 milioane de euro) și o instalație de captare a dioxidului de carbon (60 milioane de euro).

Implementarea acestor investiții va avea loc în perioada 2021-2024”, scriu jurnaliștii de la Economedia.

Gabriel Comănescu este unul dintre susținătorii PNL Constanța. La începutul anului trecut, una dintre firmele controlate de acesta a beneficiat de o finanțare de peste 100 de milioane de euro prin Exim Bank.

Te-ar putea interesa și

Ultimele articole

Campanii

Vremea

București
ploaie ușoară
15.3 ° C
16 °
14 °
67 %
0.5kmh
0 %
lun
26 °
mar
17 °
mie
20 °
joi
19 °
vin
17 °

Opinii