România are nevoie urgent de o strategie pentru dobândirea independenței energetice

România are nevoie urgent de o strategie pentru dobândirea independenței energetice

Deputatul social-democrat Mirela Adomnicăi a făcut un apel de la tribuna Parlamentului la partidele din coaliția de guvernare și în special la ministrul Energiei Virgil Popescu și la premierul Nicolae Ciucă să organizeze urgent un grup de lucru, în care să fie invitați și experți, profesori sau academicieni din domeniul energiei, pentru elaborarea cât mai urgentă a unui astfel de plan pentru obținerea independenței energetice a României.

Mai mult decât oricând, România are nevoie de un plan concret pentru dobândirea independenței energetice. Este nevoie de colaborare la nivel politic, la nivel guvernamental, la nivelul experților pentru realizarea unei strategii coerente în acest domeniu care ține de securitatea națională a țării noastre. Agresiunea militară din Ucraina a schimbat radical și ireversibil raporturile comerciale dintre Federația Rusă și statele membre ale Uniunii Europene. Este clar pentru toată lumea că lucrurile nu vor mai fi niciodată ca înainte în ce privește relația comercială cu produse energetice între statele membre ale U.E. și Federația Rusia”, a declarat Mirela Adomnicăi.

Mai multe țări din Uniunea Europeană au început să își reconfigureze strategia energetică națională și să caute surse alternative de țiței și gaze naturale, concomitent cu creșterea capacităților proprii de producere de energie curată din surse alternative.

I-am adresat o interpelare domnului Virgil Popescu de la PNL pentru a-mi comunica dacă Ministerul Energiei a elaborat vreun document strategic privind reorientarea energetică a României pentru a reduce dependența de Federația Rusă. Dacă nu există un astfel de document, i-am solicitat să-mi spună când are în vedere Ministerul Energiei să elaboreze o astfel de strategie și care ar fi calendarul și principalele direcții de acțiune pentru reducerea sau chiar încetarea dependenței energetice a României față de Federația Rusă? Sper ca România și clasa politică actuală să aibă înțelepciunea de a realiza și de a pune în practică o astfel de strategie. Acesta este apelul meu”, a completat parlamentarul social-democrat.

România are mari oportunități în acest domeniu. Există încă resurse consistente de gaze naturale on-shore și off-shore, rezerve de țiței, avem capacități fluviale pentru producerea de energie electrică curată, fiind printre cele mai avansate state din Uniunea Europeană în privința cotei de energie produsă din surse regenerabile. Dar pentru a fructifica toate aceste oportunități este nevoie de un plan cât mai clar, care pună totul cap la cap și care să stabilească un calendar precis, cu surse de finanțare, pentru eliminarea în cel mai scurt timp a riscurilor de securitate națională ce decurg din dependența energetică față de Federația Rusă.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
5.9 ° C
6.1 °
5 °
77 %
1kmh
0 %
joi
7 °
vin
5 °
sâm
5 °
Dum
6 °
lun
7 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii