Ultima zi a Săptămânii Patimilor, cunoscută drept Sâmbata Mare, este ziua în care creştinii ortodocşi prăznuiesc îngroparea trupească a Mântuitorului Iisus Hristos şi pogorârea în iad, prin care neamul nostru fiind chemat din stricăciune a fost mutat spre viaţa veşnică.
Sâmbăta cea Mare este...
Credincioşii prăznuiesc în Joia Mare din Săptămâna Patimilor patru evenimente, primele două care au fost făcute ziua, iar celelalte două în noaptea de joi spre vineri: Spălarea picioarelor ucenicilor de către Mântuitorul, Cina cea de Taină, Rugăciunea cea mai presus de fire, în Grădina...
Creștinii ortodocși sărbătoresc duminică, 2 martie, Lăsata Secului, una dintre cele mai importante sărbători înainte de intrarea în marele post al Paștelui. În această zi se mai poate mânca de dulce (brânză și ouă).
Postul Paștelui începe anul acesta pe 3 martie și se sfârșește...
Mărţişorul, element de patrimoniu cultural imaterial, a fost înscris de UNESCO, în anul 2017, în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității”.
Dosarul de includere a Mărțișorului pe lista UNESCO a fost depus de România alături de Bulgaria, Macedonia şi Republica Moldova, țări...
În fiecare an, Biserica Ortodoxă Română face trei mari pomeniri ale sufletelor oamenilor trecuţi la cele veșnice și anume vara, toamna şi iarna. „Moșii de iarnă” sunt în sâmbăta de dinainte de Duminica Înfricoștoarei Judecăți, cunoscută și sub numele de Lăsatul Secului de Carne...
Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” organizează o serie de ateliere speciale, pe 28 februarie și 1 martie, unde copiii cu vârste între 6 și 10 ani pot descoperi tradițiile mărțișorului.
„Se spune că mărțișorul este un dar magic, un simbol al renașterii naturii și al...
Anul Nou chinezesc - Anul Şarpelui de Lemn începe pe 29 ianuarie 2025 şi se va încheia pe 16 februarie 2026.
Anul Șarpelui de Lemn este cunoscut și ca Anul Șarpelui Verde, deoarece, conform teoriei chineze a celor cinci elemente, lemnul este asociat cu verdele.
În...
Seria de tradiții şi obiceiuri de Anul Nou este strâns legat de modul în care se sărbătorea evenimentul încă din cele mai vechi timpuri, începând din vremea Babilonului.
Anul Nou reprezintă, în întreaga lume, înnoirea simbolică a timpului, marcată în noaptea de 31 decembrie spre...
Împodobirea bradului de Crăciun este una dintre cele mai frumoase tradiții din lume. Acest obicei se pare că a fost preluat de la triburile germanice, însă în vremurile respective decorațiunile erau mult mai simple decât în prezent.
Tradiția împodobirii bradului și a casei cu crenguțe...
Sărbătorile de iarnă sunt printre cele mai așteptate momente ale anului, încărcate de obiceiuri și tradiții care aduc bucurie și speranță în inimile oamenilor. În România, colindatul rămâne una dintre cele mai îndrăgite tradiții ale sărbătorilor de iarnă, fiind păstrată cu sfințenie de-a lungul anilor.
În...