Fluctuațiile la prețul energiei nu-i afectează pe români: Guvernul Ciolacu păstrează plafonarea prețurilor până în primăvara lui 2025

Fluctuațiile la prețul energiei nu-i afectează pe români: Guvernul Ciolacu păstrează plafonarea prețurilor până în primăvara lui 2025

Creșterea prețurilor la energie a fost una dintre principalele cauze ale inflației în multe țări. România a fost primul stat european care a luat decizia de a plafona prețurile la energie și gaze. Această măsură a fost propusă de PSD la momentul în care a intrat la guvernare alături de liberali. Deși opoziția a cerut Guvernului Ciolacu să renunțe la această măsură pentru că prețurile s-ar fi stabilizat, vedem că încă există o instabilitate pe piață. În luna mai prețul de tranzacționare la energie electrică a crescut masiv.

În contextul actual al pieței energetice din România, Partidul Social Democrat vrea menținerea plafonării prețurilor la energie. Această măsură vine pe fondul unei creșteri semnificative a prețurilor energiei electrice pe piața de achiziție pentru ziua următoare (PZU), un fenomen recent observat în luna mai 2024.

Conform datelor furnizate de operatorul pieței OPCOM, prețul mediu PZU pentru luna mai 2024 a atins 406 lei/MWh. Comparativ cu luna aprilie 2024, când prețul mediu era de 298 lei/MWh, această creștere de 36% este notabilă, mai ales în contextul în care luna mai nu este, în mod tradițional, caracterizată de prețuri mărite sau un consum ridicat. De asemenea, această creștere de preț reprezintă o inversare a trendului descendent din primele luni ale anului, potrivit economica.net.

Un factor important în creșterea prețurilor din mai este decuplarea pieței spot românești, precum și a celorlalte piețe din zona balcanică, de rețelele din Ungaria. Problemele de rețea din Ungaria au împiedicat importul de energie ieftină din vestul Europei, în special din surse regenerabile, către România, pe parcursul mai multor zile. Acest fapt a dus la o presiune suplimentară asupra prețurilor locale, care au depășit chiar și nivelul de 400 lei/MWh reglementat prin mecanismul de achiziție centralizată MACEE, notează economica.net.

Schema de plafonare la energie, menținută de PSD

Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică continuă încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, până în 2026, la piața liberă, potrivit unei Ordonanțe de Urgență adoptată recent de Guvernul Ciolacu. Actul normativ prevede și noi plafoane, mai mici, pentru consumatorii casnici și pentru companii.

”Le-am promis românilor că menținem plafonarea prețurilor la energie și gaze până în primăvara lui 2025. Azi, facem un pas în plus și modificăm plafoanele în favoarea consumatorilor! Este normal să ținem cont de tendința de reducere a prețurilor la energie și gaze la nivel european. Populația și economia rămân în continuare protejate! Și ne asigurăm, de asemenea, că revenirea la piața liberă se face etapizat, până în 2026, cu prețuri corecte pentru români”, a declarat Marcel Ciolacu, în aprilie.

Schema de plafonare propusă de PSD clasează România pe locul 4 la cel mai accesibil gaz și a cincea țară cu cea mai accesibilă energie electrică în Uniunea Europeană, potrivit datelor publicate de Comisia Europeană pe trimestrul 3 din 2023.

La nivel european și național o tendință de scădere a preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, ba chiar, în unele cazuri, preţurile au scăzut sub pragurile de plafon. Motiv pentru care Guvernul Ciolacu a actualizat și plafoanele, astfel încât aceste scăderi să se reflecte şi în facturile clienţilor finali. Modificările au intrat în vigoare de la 1 aprilie.

În concluzie, propunerea PSD de menținere a plafonării prețurilor la energie până în 2025 și revenirea treptată la o piață liberă vine într-un moment critic pentru piața energetică din România. Cu prețurile în creștere și liberalizarea pieței la orizont, această măsură ar putea oferi un sprijin temporar atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru cei non-casnici, în fața volatilității pieței energetice.

Partidul Social Democrat – Alianta PSD-PNL CMF 41240002

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
26.4 ° C
27.3 °
26 °
45 %
3.1kmh
0 %
sâm
26 °
Dum
30 °
lun
33 °
mar
33 °
mie
35 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii