Donald Trump a semnat ordinul executiv prin care face publice peste 230.000 de pagini de documente clasificate privind asasinarea lui Martin Luther King, în Memphis, Tenesee, pe 4 aprilie 1968.
Anterior, conform promisiunilor din campania electorală, Trump a declasificat documente din arhivele guvernamentale referitoare la asasinarea președintelui John F. Kennedy în 1963, în Dallas, Texas. Acestea au dat naștere și mai multor teorii și speculații decât existau deja în legătură cu asasinatul, însă au fost de natură a schimba percepția loviturii date de un singur om (excentricul comunist Lee Harvey Oswald) în cea de asasinat de către un sistem bine coordonat.
Donald Trump a declasificat și documente referitoare la asasinarea lui Robert F. Kennedy (tatăl actualului secretar al Sănătății din administrația Trump, Robert Kennedy Jr.).
Documentele din dosarul asasinării Dr. Martin Luther King date publicității se referă la ancheta FBI și a poliției federale în goana lor după presupusul asasin, James Earl Ray, un segregaționist alb condamnat în final pentru faptă.
Familia Dr. King și-a exprimat însă îngrijorarea că publicarea documentelor ar putea să îi transforme în ținta unor abuzuri sau să submineze moștenirea și realizările mișcării pentru drepturi civile. Mai mult, ei își reafirmă neîncrederea în verdictul final, al vinovăției unui singur om pentru asasinat, în contextul în care este de notorietate că Martin Luther King era ținta unei campanii de denigrare și supraveghere orchestrată de J. Edgar Hoover, temutul director al FBI pentru nu mai puțin de 48 (!) de ani, între 1924 și 1972. Rămâne de văzut dacă noile documente vor schimba și în acest caz percepția publică dinspre un asasinat dus la îndeplinire de către un singur individ, sau dacă este o crimă a unui întreg sistem.