Aurescu a prezentat în Consiliul de Securitate al ONU contribuţia României pentru contracararea efectelor războiului din Ucraina

Aurescu a prezentat în Consiliul de Securitate al ONU contribuţia României pentru contracararea efectelor războiului din Ucraina

Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat în Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, la New York, contribuţia României pentru contracararea efectelor războiului Rusiei contra Ucrainei, în cadrul dezbaterii pe tema „Menţinerea păcii şi securităţii internaţionale – conflict şi securitate alimentară”, informează Ministerul Afacerilor Externe.

Aurescu a participat joi, la invitaţia secretarului de stat american Antony Blinken, la dezbaterea deschisă organizată de SUA, ţară care deţine preşedinţia pe luna în curs a Consiliului de Securitate ONU.

„Ministrul Bogdan Aurescu a salutat oportunitatea organizării reuniunii şi a reiterat în plenul Consiliului de Securitate al ONU condamnarea de către România, în termenii cei mai fermi, a agresiunii militare a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei”, se arată într-un comunicat al MAE.

Oficialul român a reafirmat solidaritatea ţării noastre cu poporul ucrainean şi a prezentat sprijinul umanitar acordat refugiaţilor, menţionând hub-ul umanitar de la Suceava, funcţional din luna martie.

Aurescu a atras atenţia că România a facilitat acordarea sprijinului internaţional pentru statul vecin, inclusiv prin autorizarea rapidă a solicitării Programului Mondial Alimentar de stabilire a prezenţei sale temporare în România pentru acordarea de ajutor refugiaţilor ucraineni.

Ministrul român a informat statele ONU cu privire la eforturile întreprinse de România, care vizează atât susţinerea economiei ucrainene, cât şi limitarea efectelor crizei alimentare la nivel global prin oferirea de rute alternative pentru exportul de cereale din Ucraina, inclusiv prin Portul Constanţa de la Marea Neagră şi prin porturile româneşti de la Dunăre. El a reiterat apelul la mobilizarea unui efort cât mai larg la nivel internaţional, pentru realizarea unui coridor de transport, inclusiv maritim, care să implice şi rutele şi porturile româneşti, pentru a uşura realizarea exporturilor ucrainene către destinaţii terţe.

La reuniunea de la New York au participat înalţi demnitari din 75 de ţări, reprezentanţi ai statelor membre ale Consiliului de Securitate, precum şi ai altor state din diverse regiuni ale lumii. De asemenea, au participat şi prezentat analize asupra tematicii în discuţie Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, directorul executiv al Programului Alimentar Mondial, David Beasley şi directorul general al Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
câțiva nori
10 ° C
10.1 °
9.9 °
81 %
4.6kmh
20 %
sâm
15 °
Dum
18 °
lun
17 °
mar
13 °
mie
21 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii