China pierde 26% din suprafața ghețarilor în ultimele șase decenii

China pierde 26% din suprafața ghețarilor în ultimele șase decenii

Suprafața ghețarilor din China s-a redus cu 26% din 1960 din cauza încălzirii globale accelerate, potrivit datelor oficiale publicate în martie. Peste 7.000 de ghețari mici au dispărut complet, iar ritmul retragerii acestora s-a intensificat în ultimii ani.

Un fenomen global alarmant

Dispariția ghețarilor nu este o problemă izolată. Potrivit unui raport UNESCO, citat de Reuters, ghețarii din întreaga lume se topesc mai rapid ca niciodată, iar cea mai mare pierdere de masă glaciară s-a înregistrat în ultimii trei ani.

Pe măsură ce ghețarii continuă să se micșoreze, experții avertizează asupra unei disponibilități mai reduse de apă dulce, ceea ce ar putea intensifica concurența pentru resursele de apă. De asemenea, retragerea ghețarilor crește riscul de dezastre naturale, precum inundațiile și alunecările de teren.

Distribuția ghețarilor în China

Majoritatea ghețarilor chinezi se află în regiunile vestice și nordice ale țării, inclusiv în Tibet și Xinjiang, precum și în provinciile Sichuan, Yunnan, Gansu și Qinghai.

Datele Institutului de Eco-Mediu și Resurse din Nord-Vest al Academiei Chineze de Științe arată că, în 2020, suprafața totală a ghețarilor din China era de aproximativ 46.000 de kilometri pătrați, cu 69.000 de ghețari înregistrati. În comparație, între 1960 și 1980, China avea 59.000 de kilometri pătrați de ghețari și un număr total de 46.000.

Tehnologii pentru încetinirea topirii

Pentru a încetini procesul de topire, China implementează diverse tehnologii, inclusiv utilizarea păturilor de zăpadă și a sistemelor de zăpadă artificială. Aceste măsuri sunt menite să protejeze ghețarii rămași și să reducă impactul schimbărilor climatice asupra resurselor de apă ale țării.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
25.3 ° C
26.2 °
24.9 °
33 %
2.7kmh
0 %
vin
26 °
sâm
23 °
Dum
16 °
lun
16 °
mar
19 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii