Serviciile de informații americane nu aveau nicio informație directă că Vladimir Putin ar fi vrut să-l ajute pe Donald Trump să câștige prezidențialele din 2016, dar, la indicația „neobișnuită” a președintelui SUA de atunci, Barack Obama, au publicat date „potențial părtinitoare” sau „neplauzibile” care sugerau contrariul, susține Comisia de Informații a Camerei Reprezentanților, potrivit Fox News.
Tulsi Gabbard, directoarea serviciilor naţionale americane de informaţii (DNI), a declasificat un raport datat 18 septembrie 2020, care se baza pe o anchetă lansată de fostul președinte al Comisiei de Informații a Camerei Reprezentanților, Devin Nunes, republican din California.
Documentul afirmă că John Brenna, fost director CIA, „a ordonat publicarea post-electorală a 15 rapoarte (…) dintre care trei erau sub standarde – conținând informații neclare, de origine incertă, potențial părtinitoare sau neverosimile – iar acestea au devenit surse fundamentale pentru judecățile ICA conform cărora Putin l-a preferat pe Trump în locul lui Clinton. (…) ICA a prezentat în mod eronat aceste rapoarte ca fiind fiabile, fără a menționa defectele lor semnificative de bază”.
Raportul mai precizează că ICA „nu a luat în considerare explicații alternative plauzibile ale intențiilor lui Putin indicate de informații fiabile și de acțiunile observate ale Rusiei”.
Comisia a constatat, de asemenea, că doi ofițeri superiori CIA l-au avertizat pe Brennan că „nu avem informații directe că Putin ar fi vrut să-l facă pe Trump ales”.
Raportul include, de asemenea, informații de la un confident vechi al lui Putin, care le-a explicat anchetatorilor că „Putin i-a spus că nu-i pasă cine a câștigat alegerile” și că Putin „a subliniat adesea slăbiciunile ambilor candidați principali”.
Comisia a constatat, de asemenea, că ICA a suprimat informațiile care arătau că Rusia plănuia de fapt o victorie a lui Hillary Clinton, deoarece „știau care era poziția ei” și credeau că Rusia „ar putea colabora cu ea”.
Directoarea serviciilor naţionale americane de informaţii (DNI), cere urmărirea penală a lui Barack Obama
În acest context, Tulsi Gabbard, directoarea serviciilor naţionale americane de informaţii (DNI), cere urmărirea penală a fostului preşedinte democrat Barack Obama, pe care-l acuză de „conspiraţie trădătoare”.
Ea spune că poate demonstra că serviciile de informaţii au fost supuse unor presiuni şi au fost obligate să stabilească un amestec rus în alegerile prezidenţiale din 2016.
Gabbard a fost reprezentantă democrată a unei circumscripţii din Hawaii, dar a susţinut candidatura lui Trump cu o lună înainte de alegerile prezidenţiale din 2024.