Pe urmele virusului: O echipă de cercetători pleacă în Wuhan

Pe urmele virusului: O echipă de cercetători pleacă în Wuhan

O echipă de cercetare a Organizației Mondiale a Sănătății va sosi în orașul Wuhan, punctul de origine și primul epicentru al pandemiei de coronavirus, pentru a investiga și studia originile virusului, de unde a apărut și felul în care a făcut trecerea de la animal la om.

Biologul Fabian Leendertz, din Germania va fi unul dintre cei 10 membrii echipei ce va ajunge în China, din partea OMS. Acolo vor lucra cu alți cercetători chinezi în vederea descoperirii de noi informații cu privire la apariția și răspândirea inițială a noului coronavirus.

Consensul general actual printre cercetători este că virusul a apărut prima oară la animale, cel mai probabil lilieci, după care a ajuns să infecteze și oamenii. Primele cazuri înregistrate oficial au fost descoperite în metropola chineză Wuhan la sfârșitul lunii decembrie 2019 și au fost legate de o „piață stradală” în care se vindeau printre altele fructe de mare.

De atunci, peste 73 de milioane de oameni din toată lumea au fost diagnosticați cu coronavirus, iar 1,6 milioane au murit.

Echipa OMS care va merge în Wuhan va cerceta eșantioane medicale și radiografii pulmonare ale primelor persoane suspectate că ar fi avut boala pentru a vedea dacă virusul circula mai devreme de 2019 și va preleva eșantioane de la lilieci și alte specii care ar fi putut dezvolta virusul pentru a găsi originile acestuia.

Vom vedea unde ne duc indiciile, dacă ele ne vor arăta că Wuhan este punctul de plecare sau dacă e în altă parte, iar Wuhan a fost doar locul din care a început răspândirea masivă. Vom încerca să reconstruim momentul în care virusul a trecut de la animal la om”, a spus Leendertz.

Leendertz spune că demersul OMS nu este pentru găsirea unei țări vinovate ci „în încercarea de a afla ce s-a întâmplat pe baza datelor pe care le avem pentru a reduce riscurile unei alte pandemii în viitor”.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
20.2 ° C
20.6 °
18.9 °
79 %
3.1kmh
0 %
sâm
35 °
Dum
37 °
lun
35 °
mar
31 °
mie
29 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii