Protestele din Rusia, analizate de miniștrii de externe

Protestele din Rusia, analizate de miniștrii de externe

Miniştrii de externe din Uniunea Europeană analizează, chiar acum, ce răspuns vor da după plasarea în detenţie a opozantului rus Aleksei Navalnîi şi arestările în masă din timpul demonstrațiilor din weekend. În mai multe orașe din Rusia au avut loc proteste violente. Forțele de ordine au intervenit cu bastonaele la manifestațiile cu zeci de mii de oameni, unde erau prezenți și copii. Vă avertizez că urmează imagini cu un puternic impact emoţional.

Sunt oameni care au ieşit în stradă la apelul activistului anti-corupţie Alexei Navalnîi. Otrăvit şi internat mai multe luni în Germania, oponentul lui Putin a fost arestat imediat ce a revenit în Rusia. „Libertate pentru Navalnîi” şi „Putin, pleacă” au fost cele mai scandate sloganuri. Însă autorităţile au anunţat că vor dispersa protestatarii şi s-au ţinut de cuvânt.

Este intervenţia în forţă împotriva protestatarilor. Scutierii intră în mulțime și lovesc, la întâmplare, cu bastoanele. Forțele de ordine au scos mai mulți manifestanți din mulțime, inclusiv copii. Și soţia lui Navalnîi a fost smulsă de poliţişti din faţa camerelor de luat vederi în timp de acorda un interviu.

Organizațiile non-guvernamentale spun că 2.500 de protestatari au fost reţinuţi, sâmbătă, în Moscova, Sankt Petersburg sau Vladivostok. În vreme ce autorităţile locale spun că ar fi vorba de aproximativ 500 de reţinuţi.

Opozantul lui Putin se află acum în arest preventiv, în aşteptarea mai multor proceduri judiciare care îl vizează. Printre altele, autorităţile ruse au comunicat că el ar putea fi considerat vinovat de încălcarea condiţiilor de eliberare condiţionată în urma unei condamnări cu suspendare din 2014. După otrăvire, Navalnîi a fost spitalizat la Berlin pentru tratament, iar săptămâna trecută, la întoarcerea la Moscova, a fost reţinut chiar pe aeroport.

Miniştrii de externe din statele membre ale Uniunii Europene analizează acum răspunsul pe care blocul comunitar îl va da după plasarea în detenţie a opozantului rus Aleksei Navalnîi şi arestările în masă în timpul amplelor demonstraţii desfăşurate în weekend în Rusia. Cele trei ţări baltice solicită sancţiuni mai dure din partea UE împotriva Moscovei, dar majoritatea statelor membre par înclinate să mai aştepte înainte de a decide măsuri mai stricte contra Rusiei.

Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a amintit, luni, la Bruxelles, ca România a condamnat arestarea opozantului rus Aleksei Navalnîi şi a menţionat reprimarea manifestaţiilor de susţinere a acestuia, de pe teritoriul Rusiei. El a subliniat că libertatea de întrunire şi cea de exprimare nu pot fi anulate.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie de intensitate mică
15 ° C
16.1 °
13.8 °
88 %
5.1kmh
75 %
mie
14 °
joi
10 °
vin
14 °
sâm
16 °
Dum
17 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii