Putin afirmă că Rusia este gata pentru un război nuclear

Putin afirmă că Rusia este gata pentru un război nuclear

Într-un interviu acordat postului de televiziune Rossia 1 și agenției de presă RIA, Vladimir Putin a vorbit din nou despre folosirea armelor nucleare. El avertizează Occidentul că Rusia e pregătită din punct de vedere tehnic și militar pentru un război nuclear.

Putin, care va obține mai mult ca sigur încă un mandat de șase ani la alegerile prezidențiale din 15-17 martie, și-a îndulcit discursul, susținând că doar în situația în care lucrurile vor degenera în măsura în care anumite protocoale de securitate din doctrina militară rusă vor fi activate, se va putea lua în calcul folosirea armelor de distrugere în masă. „Din punct de vedere tehnico-militar, suntem, desigur, pregătiţi”, a spus Putin, apoi a precizat că pentru a se ajunge acolo, este nevoie ca Statele Unite fie să trimită trupe regulate în Ucraina, fie să efectueze teste nucleare. Practic, dacă americanii desfășoară trupe în Ucraina, sau chiar pe teritoriul rus, atunci Federația Rusă va trata demersul drept o intervenție directă și – posibil – se va considera îndreptățită să ia orice măsuri consideră oportune. Putin, care are ultimul cuvânt în privinţa armelor care pot distruge planeta, a reiterat faptul că folosirea lor este înscrisă în doctrina nucleară a Kremlinului, care stabileşte circumstanţele în care Rusia ar putea recurge la folosirea acestora.

Distrugerea lumii așa cum o cunoaștem nu pare să fie însă, cel puțin deocamdată, în programul președintelui rus. În cadrul interviului, el a declarat că lumea nu se îndreaptă rapid către scenariul unui război nuclear şi că nu consideră că este nevoie de folosirea armelor nucleare în Ucraina. De asemenea, și-a exprimat credința că în Statele Unite „sunt destui specialiști în domeniul relaţiilor ruso-americane şi în domeniul reţinerii strategice, care să prevină o escaladare de asemenea magnitudine. „Prin urmare, nu cred că aici totul se îndreaptă rapid către aceasta (o confruntare nucleară – n.red.), dar suntem pregătiţi pentru aceasta”, a spus Putin. După care a adăugat că „armele există pentru a fi folosite. Avem propriile noastre principii (…) Dacă SUA vor efectua teste nucleare, Rusia ar putea face acelaşi lucru. Nu este nevoie, încă mai trebuie să ne gândim la asta, dar nu exclud că vom face la fel”, a mai spus Putin.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
14.9 ° C
16 °
12.2 °
66 %
3.6kmh
0 %
mie
24 °
joi
22 °
vin
27 °
sâm
25 °
Dum
19 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii