UE: achiziția de vaccinuri trebuie să țină cont de noile tulpini ale COVID-19

UE: achiziția de vaccinuri trebuie să țină cont de noile tulpini ale COVID-19

Uniunea Europeană lansează, în plină pandemie, un program pentru mutaţiile virusului COVID-19. Se va numi Hera și va funcționa pe modelul agențiilor europene, în contextul în care experţii îşi pun tot mai multe semne de întrebare referitoare la eficienţa vaccinurilor în faţa noilor tulpini ale COVID-19. Pe viitor achiziția de vaccinuru ar trebui să țină cont de eventualele mutații ale viruslui SARS-COV2.

Numit ‘incubatorul Hera’, noul program al Comisiei Europene, va reuni laboratoarele, autorităţile sanitare, oamenii de ştiinţă şi Comisia Europeană, cu importante fonduri dedicate, susține preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, fără a specifica sumele alocate. Până acum, contractele semnate de Comisia Europeană, în numele statelor membre, pentru achiziția de vaccinuri, nu aveau clauze referitoare la eficiența serurilor respective în fața noilor tulpini ale virusului COVID-19.

Ursula Von der Leyen, președinta Comisiei Europene: „Dacă privim totalitatea contractelor pe care le avem acum (n.r de achiziție de vaccinuri) în valoare de 33 de miliarde de euro veți vedea că garanția că vom lua acele doze este cea mai important parte și în acest scop vom negocia cu producătorii. Deci, este o abordare, ținând cont de înregul scenariu: există un vaccin, există o tulpină a virusului, putem să adaptam vaccinul la ea și apoi să mărim capacitatea vaccinului.”

Comisia Europeană a semnat, până acum, şase contracte pentru peste două miliarde de doze de diferite vaccinuri, însă nu toate vaccinurile sunt aprobate de Agenţia Europeană a Medicamentului, ci doar trei: Pfizer, Moderna şi AstraZeneca. Un al patrulea vaccin este în curs de aprobare, produsul Jonhson & Johnson. După ce a fost criticată că nu a achiziționat suficiente vaccinuri, Comisia Europeană a aprobat un al doilea contract cu Moderna, pentru achiziţia a încă 300 de milioane de doze ale vaccinului.

 

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer fragmentat
22.5 ° C
23.9 °
20.1 °
50 %
2.2kmh
75 %
sâm
23 °
Dum
22 °
lun
24 °
mar
22 °
mie
23 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii