Impozitarea proprietăților imobiliare ar putea crește de anul viitor

Impozitarea proprietăților imobiliare ar putea crește de anul viitor

Impozitele pentru locuințe ar urma să crească anul viitor chiar și cu 50%, printr-un amendament la actul normativ ce aduce modificări Codului Fiscal și care se află în Parlament. În 2023 va rămâne formula de calcul actuală în funcție de materialele de construcție și poziționarea imobilului, dar sunt majorate valorile din grilă.

OUG 16 este la Senat, înțeleg că s-au depus o serie de amendamente pe partea de proprietate, senatorii PNL și PSD au depus un amendament. În analiza acestui amendamentat am văzut că sunt și pozițiile Asociațiilor Comunelor, asociația Consiliilor Județene care sunt de acord cu această abordare, drept pentru care Parlamentul va trece la dezbateri și la avizarea acestui amendament, care, de fapt, are în vedere o actualizare a grilei de raportare a  stabilirii impozitelor pe proprietate, a declarat ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, potrivit stiri.tvr.ro.

Ministrul a explicat că posibilele creșteri vor putea fi făcute în marja de care dispun autoritățile locale, însă persoanele cu venituri reduse vor fi protejate de impactul unei eventale creșteri a impozitelor.

Adrian Câciu a mai spus că este o inechitate ca impozitele să fie la fel pentru zone care au un nivel de trai și dezvoltare diferite.

Nu e neaparat necesar să crescă impozitele, față de acesta grilă care a fost stabilită în 2015, autoritățile locale au o marjă de stabilire cuprinsă între 0,8 și 2%. Pot acționa în această marjă, pot crește ipozitele. Până la urmă este vorba despre veniturile autorităților locale, atunci când ne întrebăm de ce de fiecare dată, statul din bugetul de stat, din taxele tuturor trebuie să suplinească lipsa veniturilor de la bugetele locale, cred că un răspuns vine și din partea asta de colectarea a veniturilor locale. Nu în ultmul rând trebuie să țineți cont că populația cu venituri mici este protejată din perspectiva impozitelor pe proprietate, există o serie de credite fiscale care sunt prevăzute în codul fiscal, deci impactul unei eventuale creșteri a impozitelor nu va avea efect asupra personelor cu venituri mici. Pe de altă parte trebuie să țineți cont că este o inechitate ca impozitele să fie la fel în UAT-uri diferite și ca nivel de trai și ca nivel de dezvoltare economicăa declarat ministrul de Finanțe, Adrian Câciu.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
burniță de intensitate joasă
3.8 ° C
4.4 °
2.8 °
94 %
3.6kmh
100 %
lun
5 °
mar
8 °
mie
9 °
joi
10 °
vin
11 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii