Piața imobiliară în 2023: În loc de prăbușire, am avut din nou scumpire

Piața imobiliară în 2023: În loc de prăbușire, am avut din nou scumpire

Dacă la începutul anului o bună parte din analiștii pieței imobiliare se temeau de o prăbușire a volumului tranzacțiilor și prognozau scăderea prețurilor, sfârșitul anului ne indică mai degrabă o „apocalipsă” amânată. Creșterea prețurilor materialelor de construcții și diminuarea ofertei de locuințe de pe piață sunt doar doi dintre factorii care au reușit să contrabalanseze avantajul reprezentat de menținerea cotei de 5% de TVA la achiziție. Trendul de creștere a prețurilor se va menține– a spus-o și BNR în mai multe analize publicate, o arată și raportul anual întocmit de platforma de imobiliare a grupului OLX, Storia.ro.

„Activitatea pe piaţa imobiliară rezidenţială a continuat să se contracte, iar aşteptările sunt de menţinere a acestei tendinţe. În perioada scursă de la începutul anului volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, tranzacţiile au consemnat un recul, însă preţul bunurilor imobiliare rezidenţiale a rămas relativ neschimbat în iunie 2023 (faţă de iunie 2022)”, se arată într-un raport asupra stabilităţii financiare publicat de BNR.

„Costurile ridicate de construcţie cu impact asupra preţurilor locuinţelor noi şi ratele de dobândă ridicate pun în continuare presiune asupra accesului la finanţare„, completează banca centrală, volumul creditelor ipotecare nou acordate diminuându-se cu 36%, septembrie 2023 faţă de septembrie 2022.

Numărul locuinţelor terminate în primul semestru al anului curent, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, a scăzut la nivel naţional cu 2%, iar volumul lucrărilor de construcţii în primele 9 luni ale anului 2023 s-a diminuat cu 7,2% faţă de perioada similară a anului precedent.

Per ansamblu, în 2023, apartamentele de vânzare din România au fost, în medie, cu 7% mai scumpe decât anul trecut. Cele mai căutate locuințe au fost (în proporție de 48%) apartamentele cu două camere, iar orașul în care s-au tranzacționat cel mai rapid proprietățile a fost București. Prețul solicitat pentru vânzarea unui apartament nou în 2023 a fost de 1.687€/m2 un preț cu 7% mai ridicat față de 2022. În ceea ce privește volumul și valoarea tranzacțiilor, vârful s-a înregistrat în luna august, conform datelor de pe Storia.ro.

În ceea ce privește chiriile, trendul este de asemenea de creștere. Oferta redusă și cererea în creștere au reprezentat o oportunitate de neratat pentru proprietari, care au majorat chiriile.

Per ansamblu, se anunță un 2024 interesant. Într-o analiză asupra pieței imobiliare rezidențiale regionale BNR apreciază că „Evoluțiile prețurilor de pe piața imobiliară rezidențială din perioada următoare depind de o serie de factori, inclusiv condițiile macroeconomice caracterizate de costuri ridicate de finanțare și intensificarea tensiunilor geopolitice generate de conflictul militar dintre Rusia și Ucraina. Acești factori sunt de natură să diminueze cererea potențială din partea populației și, implicit, să contribuie la temperarea creșterii prețurilor imobiliare”.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
13.4 ° C
14.9 °
12 °
78 %
2.7kmh
0 %
joi
16 °
vin
22 °
sâm
20 °
Dum
22 °
lun
17 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii