Studiu SVN: Piața ipotecară a crescut în primul trimestru din 2024

Studiu SVN: Piața ipotecară a crescut în primul trimestru din 2024

Potrivit unui studiu dat publicității de compania de consultanță financiară SVN Romania | Credit & Financial Solutions, creditele ipotecare noi acordate în primele trei luni din acest an au fost de 1,1 miliarde de euro la nivel național, fapt ce marchează o creștere cu circa 29% față de perioada de referință a anului trecut. Sunt excluse din acest volum refinanțările, conversiile, transferurile și restructurările.

Raportările realizate de Banca Națională a României (BNR) arată că în primul trimestru al acestui an, în România au fost acordate credite ipotecare în valoare de 2,15 miliarde de euro, în creștere cu este 95% față de volumul din primul trimestru al lui 2023, când acestea au totalizat doar 1,1 miliarde de euro. Acestea însă, includ și refinanțările, conversiile, transferurile și restructurările de credite.

„Piața ipotecară din România este într-o revenire puternică de mai multe luni, coroborată și cu creșterea numărului de locuințe vândute, care a fost de aproape 19% în primele trei luni din acest an față de perioada similară din 2023. Având în vedere rezultatele din primul trimestru din acest an, 2024 va fi un an cu un reviriment puternic, pregătindu-se astfel terenul pentru un 2025 care ar putea aduce un nou record de credite ipotecare acordate, în funcție și de dimensiunea stocului de locuințe aflate la vânzare și de evoluția macroeconomică locală. Încrederea consumatorilor a revenit însă la un nivel bun iar dobânzile urmează o tendință de scădere continuă”, a declarat Alexandru Rădulescu, managing partner SVN Romania | Credit & Financial Solutions, citat de economica.net.

Creșterea pieței de creditare ipotecare din primele luni ale acestui an s-a înregistrat în contextul în care dobânzile fixe, majoritare în ceea ce privește tipul de credite ipotecare contractate în 2024, au înregistrat noi scăderi, fiind ‚doborât’ și pragul de 5% pe an, cea mai bună ofertă ipotecară cu dobândă fixă existentă în acest moment pe piață fiind cu o dobândă de 4,9% pe an. Specialiștii SVN Credit Romania estimează că și dobânzile variabile vor înregistra reduceri, cel mai probabil în ultimul trimestru din acest an, fără a se înregistra însă un nivel semnificativ de scădere, dobânzile fixe urmând să rămână și în următoarele 12 luni cele mai avantajoase.

Cu alte cuvinte, pentru cei care au în prezent un credit ipotecar cu dobândă variabilă, se prezintă ocazia unei refinanțări cu dobândă fixă, mai avantajoasă în prezent. Asta nu exclude, bineînțeles, o refinanțare viitoare, dacă dobânzile variabile se vor dovedi a fi din nou mai „prietenoase”.

SVN Romania | Credit & Financial Solutions este unul dintre cei mai importanți brokeri de credite ipotecare din România, cu un volum de credite ipotecare intermediate în 2023 în valoare de 91 de milioane de euro. Compania are patru birouri în București și alte 10 la nivel național, în Arad, Bacău, Brașov, Cluj – Napoca, Constanța, Oradea, Ploiești, Sibiu, Timișoara și Târgoviște. SVN Romania este una dintre cele mai mari companii de consultanță imobiliară active în România și compania cu cea mai extinsă activitate pe segmentul rezidențial.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
12.2 ° C
13.3 °
11 °
89 %
3.6kmh
0 %
Dum
22 °
lun
23 °
mar
23 °
mie
22 °
joi
21 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii