Ziua Internațională a Copilului. Programe speciale în muzeele Capitalei pentru cei mici. Plus Art Safari Kids Edition

Ziua Internațională a Copilului. Programe speciale în muzeele Capitalei pentru cei mici. Plus Art Safari Kids Edition

Cu ocazia zilei de 1 iunie, Muzeele Capitalei au pregătit mai multe manifestări și programe speciale, de la ateliere și ghidaje interactive, târguri și expoziții, spectacole și jocuri. La rândul său, Art Safari Kids Edition, a pregătit evenimente și surprize, iar sărbătoarea durează cinci zile! Dar să vedem mai întâi ce propun muzeele bucureștene.

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” îi aşteaptă pe copii să viziteze gratuit instituţia muzeală, dar şi cu activităţi distractive ce se vor desfășura în curtea din spatele Muzeului – cu animatori, ateliere de creaţie, poveşti despre exploratori, ateliere de şah, desen, pictură. Vizitatorii de toate vârstele vor avea ocazia să descopere minunata lume a exploratorilor, participând de la ora 10,30 la deschiderea unei inedite expoziţii temporare „Antipa şi Racoviţă – exploratori de poveste”. Manifestările din spațiul exterior sunt condiționate de vreme. La fel și în cazul următorului muzeu.

Astfel, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” îi invită pe cei mici să serbeze împreună Ziua Internaţională a Copilului. „Vom începe la ora 10:00 cu deschiderea Casei Saschiz şi continuăm cu seria de ateliere de storytelling, susţinute de asociaţia De Basm. Asociaţia Scriitorilor pentru Copii şi Adolescenţi din România, partener al Muzeului Satului, urmată de atelierul de reciclat de la ora 13:00. La ora 14:00 vom deschide porţile expoziţiei Copilăria la sat, a artistei plastice Petra Negru”, anunţă reprezentanţii instituţiei, citați de Agerpres.

Începând cu ora 15:00, la Scena din Satul Nou copiii sunt fi aşteptaţi de Victor Popa de la Academia de mişcare, urmând ca, de la ora 16:00, să ia parte la un spectacol de ventrilocie inedit, susţinut de Crina Svobodă de la Teatrul Nou. Cei interesaţi de ateliere se pot înscrie la cele organizate de scriitoarele Adina Rosetti, Victoria Pătraşcu şi Andreea Iatagan, membre ale Asociaţiei De Basm – Asociaţia Scriitorilor pentru Copii şi Adolescenţi din România.

Mai departe, Muzeul Naţional de Istorie a României îi aşteaptă pe cei mici cu ateliere şi ghidaje interactive și un treasure hunt. Muzeul va fi deschis conform programului obişnuit (10:00 – 18:00), iar copiii cu vârste de până la 18 ani vor beneficia de acces gratuit, atât pentru vizitarea muzeului, cât şi pentru participarea la activităţile de educaţie muzeală. Activităţile educaţionale se vor desfăşura în spațiul expoziției permanente Copia Columnei lui Traian şi în cel al expoziţiei temporare Dacia – ultima frontieră a romanităţii, astfel:

– Descoperă comoara! – atelier de tip vânătoare de comori; recomandat copiilor cu vârste cuprinse între 8 şi 12 ani (orele 11:00 – 12:30; 13:00 – 14:30; 15:00 – 16:30);

– În intervalul orar 11:00 – 15:00, sub genericul Povestea Coifului de la Coţofeneşti, vor fi organizate ghidaje interactive în expoziţia Dacia – ultima frontieră a romanităţii, susţinute de Alexandru Scorţar, cel mai tânăr voluntar al muzeului, pasionat de istorie, care va prezenta povestea celei mai populare piese antice de aur provenită din România.

Muzeul Municipiului Bucureşti va fi deschis şi se va putea vizita în perioada 1-3 iunie, Palatul Suţu, Muzeul Theodor Aman, Casa Filipescu-Cesianu, Muzeul George Severeanu, Muzeul Victor Babeş, Muzeul Frederic Storck şi Cecilia Cuţescu Storck, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, Muzeul Nicolae Minovici şi Colecţia de Artă Ligia şi Pompiliu Macovei aşteptându-şi oaspeţii între 10:00 şi 18:00. Face excepție Observatorul Astronomic, al cărui program este între orele 14:00 și 22:00.

La Casa Filipescu Cesianu, copii sunt aşteptaţi cu poezii, povestiri, vânătoare de comori, tombolă şi un muzeu special deschis pentru ei. Clubul de Lectură MMB continuă cu nouă întâlnire pe care Muzeul Municipiului Bucureşti şi Asociaţia de Basm o propun copiilor de ziua lor, micuţii de peste şase ani fiind invitaţi joi, de la ora 11:00, la Casa Filipescu Cesianu pentru a participa la un inedit „atelier de nonsensuri”, organizat de scriitoarea Carmen Tiderle. În cadrul atelierului, Botezat „Cornute cosmonaute”, cei mici vor citi poezii, dar mai ales vor afla cum pot să scrie o poezie reuşită, de la idee, rime şi până la umor. Poveştile vor prinde viaţă în grădina Casei Filipescu Cesianu, echipa de povestitori „A fost odată” invitându-i pe copii la un treasure hunt, în cadrul căruia cei mici vor afla povestea românilor care au pus ţara noastră pe harta lumii de la Mihai Eminescu, Ion Creangă şi I. L. Caragiale la Smaranda Brăescu, Ecaterina Teodoroiu, Constantin Brâncuşi ori Nadia Comăneci. Misiunile distractive se vor concretiza şi cu o tombolă, la care cei mai norocoşi aventurieri vor primi surprize care să ducă poveştile mai departe, promit partenerii Muzeului Municipiului Bucureşti de la Asociaţia pentru Educaţie Digitală Bigger Picture.

La Palatul Suţu, primii vizitatori vor primi gratuit broşura „Călătoria lui Puf la ţară” – un traseu tematic dedicat copiilor, ce poate fi completat în expoziţia Lumea satului în pictura românească. Expoziţia prezintă o amplă selecţie de opere de artă din colecţia Pinacotecii Bucureşti, iar traseul oferă micilor vizitatori prilejul de face o călătorie în timp prin satul românesc de altădată.

La Muzeul George Severeanu, părinții micuţilor oaspeţi vor putea cumpăra de la stand cartea pentru copii „Istorii de colecţie. Traseu tematic în expoziţia permanentă a Muzeului George Severeanu”.

La rândul său, Muzeul Naţional al Literaturii Române sărbătoreşte, ca în fiecare an, Ziua Copilului şi, totodată, ziua în care instituţia şi-a deschis porţile publicului larg, în 1957, sub conducerea directorului Perpessicius.Cele şapte sedii ale muzeului (expoziţia de bază din strada Nicolae Creţulescu 8, sediul din Calea Griviţei 64-66, precum şi cele cinci case memoriale ale MNLR) vor fi deschise joi şi vor putea fi vizitate gratuit.

Anul acesta, în cadrul expoziţiei de bază a Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR) (strada Nicolae Creţulescu 8), echipa MNLR a pregătit pentru cei mici: un atelier de magie cu Andrei Teaşcă, două ateliere organizate de specialiştii în educaţie muzeală de la Asociaţia Da’DeCe („Călătorie în lumea cuvintelor”) şi o expoziţie de benzi desenate. De asemenea, în Mall Vitan, copiii vor putea vizita expoziţia „Pinocchio”, organizată de MNLR în parteneriat cu Fundaţia Naţională „Carlo Collodi” din Italia şi Institutul Italian de Cultură. La Casele memoriale ale MNLR vor fi organizate ateliere de educaţie muzeală, lecturi de poveşti, spectacole de umbre, precum şi microrecitaluri la pian şi audiţii muzicale.

Muzeul Naţional de Artă al României organizează, miercuri, de la ora 19:00, în Sala Auditorium, împreună cu Colegiul Naţional de Arte „Dinu Lipatti”, un concert dedicat Zilei Internaţionale a Copilului. Programul cuprinde lucrări semnate de Constantin Dimitrescu, Pablo de Sarasate, Giovanni Bottesini, Joseph Haydn, Giacomo Puccini, Niccola Paganini şi Johannes Brahms.

Art Safari Kids Edition – petrecerea ține cinci zile

Expoziţii de jocuri şi jucării vintage de la Muzeul Jucăriilor, costume, păpuşi, filme şi spectacole realizate în colaborare cu cele mai iubite teatre pentru copii din Bucureşti sunt prezentate, în perioada 1 – 5 iunie, la Art Safari Kids Edition, la Palatul Dacia-România. Nu vor lipsi cursurile de artă susţinute de profesorii Art Safari Kids.

Alexandrina Halic, emblema teatrului pentru copii din România, va fi prezentă la Art Safari Kids, pe 1 iunie, de la ora 14:00, unde va avea un moment special. Actriţa Teatrului „Ion Creangă” le va vorbi copiilor despre poveşti, va oferi autografe şi va face poze. Pe toată durata evenimentului, vor putea fi admirate şi creaţii de mari dimensiuni din piese Lego, din colecţia comunităţii de pasionaţi – Romanian LEGO User Group. Printre acestea, cea mai mare „armată” de Lego formată dintr-un milion de piese.

Vor mai putea fi vizitate expoziţii realizate împreună cu cele mai cunoscute teatre pentru copii din Capitală: o expoziţie de păpuşi de la Teatrul Ţăndărică, costume de la Teatrul „Ion Creangă”, dar şi costume şi recuzită de la Opera Comică pentru Copii. Scurtmetraje de la Arhiva Naţională de Filme vor fi proiectate în zona de cinema dedicată copiilor. Programul de vizitare este 12:00 – 21:00.

Programul detaliat și bilete se găsesc pe ArtSafari.ro.

Foto: ArtSafari.ro

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
câțiva nori
12.4 ° C
12.7 °
11.1 °
91 %
2.6kmh
20 %
vin
14 °
sâm
21 °
Dum
22 °
lun
24 °
mar
23 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii