Ce este eticheta verde pe care o vedeți în supermarket

Ce este eticheta verde pe care o vedeți în supermarket

Organic, eco sau bio sunt cuvintele cheie care declanşează în mintea a tot mai mulţi români imboldul de a cumpăra, indiferent de preţul plătit. Este doar un mod de a face agricultură. Astfel, prin diverse procedee ce nu afectează mediul înconjurător şi sănătatea omului poate exista speranţa că oamenii vor trăi mai mult şi mai bine.

Alimentele organice au fost reglementate de UE încă din 2007, când a apărut un prim regulament în acest sens. Ulterior a fost urmat de un al doilea, în 2008, prin care au fost introduse elemente privind etichetarea acestor produse.

Potrivit acestora, producătorii care vor să scoată pe piaţă alimente organice trebuie să obţină certificare din partea organismelor abilitate, urmare a respectării unor condiţii stricte. Spre exemplu:

  • procedeele de producţie trebuie să fie în acord cu natura
  • să presupună un consum responsabil de apă şi energie.

De asemenea, fructele şi legumele pot obţine certificarea bio doar dacă sunt din seminţe ecologice, iar îngrăşămintele folosite sunt şi ele considerate bio.

În România, produsele certificate au pe etichetă sigla naţională „ae”, specifică produselor ecologice, alături de sigla comunitară. Alimentele pot fi etichetate ca fiind bio doar atunci când cel puțin 95% din ingredientele lor sunt de natură organică.

 

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
31.9 ° C
32.2 °
31 °
34 %
3.1kmh
0 %
lun
32 °
mar
33 °
mie
34 °
joi
37 °
vin
32 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii