Certificatul de sănătate care alimentează teoriile conspirației

Certificatul de sănătate care alimentează teoriile conspirației

Certifcatul digital de sănătate, livrat sub forma unei aplicații care poate fi citită de autorități printr-un cod de bare, poate deveni foarte curând standardul internațional de sănătate. Pe baza codului de bare generat de aplicație, cetățenii vor putea accesa sau nu toate funcțiunile societății, de la transportul internațional și până la utilitățile publice, comerciale sau joburi.

Aplicația este deja obligatorie în China, iar președintele Xi Jinping a propus Introducerea globala a acestui certificat, în cadrul recentului summitului G20. Oficialul chinez se referea la un „mecanism global” bazat pe coduri QR, pentru a redeschide călătoriile internaționale. Codurile ar urma să conțină informații privind starea de sănătăte a călătorului, rezultatele testelor moleculare pentru depistarea infectării cu noul coronavirus.

Activiști pentru drepturile omului avertizează însă că aceste coduri ar putea fi folosite pentru o „monitorizare extinsă” în scopuri politice. Directorul executiv al Human Rights Watch, Kenneth Roth, și-a exprimat într-un mesaj pe Twitter prudență față de propunerea președintelui Xi. „Un astfel de pas ar putea deveni cu ușurință un cal troian pentru o monitorizare politică mai largă”, a scris el.

Este de așteptat ca sistemul să fie extins și aplicat

Dosarul de sănătate pe care se bazează aplicația este creat de către autoritățile medicale naționale, pe baza unei grile stabilite global, care include vaccinarea, iar cetățeanul ar trebui să mențină un ”cazier” medical curat pentru a putea face parte din societate, din orice societate de pe planetă. Certificatul medical global va permite conectarea informațiilor medicale de la toți locuitorii planetei și accesarea acestora de către instituțiile de stat și private, și în primul rând de către companiile pharma.

Călătoriile între țări nu vor mai fi posibile fără certificat digital medical, iar prima companie aeriană care a anunțat că biletul de avion este condiționat de certificatul de vaccinare este compania australiană Qantas.

Aplicația folosită în China este realizată și distribuită de către două corporații chinezești, iar acest lucru ar putea întârzia extinderea sistemului la scară globală. Cel puțin până când corporațiile americane sau europene vor dezvolta o aplicație similară.

Este de așteptat ca sistemul să fie extins și aplicat din a doua parte a anului 2021 spre începutul anului 2022.

 

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
câțiva nori
26.1 ° C
26.2 °
26 °
61 %
2.1kmh
20 %
vin
37 °
sâm
38 °
Dum
39 °
lun
36 °
mar
31 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii