Noile molecule introduse pe lista medicamentelor compensate și gratuite vor contribui esențial la îmbunătățirea sănătății românilor

Noile molecule introduse pe lista medicamentelor compensate și gratuite vor contribui esențial la îmbunătățirea sănătății românilor

Ministerul Sănătății a publicat în transparență decizională Proiectul unei noi Hotărâri de Guvern, prin care se va permite introducerea pe lista medicamentelor compensate și gratuite a unui număr de opt noi molecule, din care două sunt aprobate pentru noi indicații terapeutice – transmite prin intermediul unui comunicat de presă deputatul PSD Dâmboviţa, Georgeta-Carmen Holban.

„Medicamentele vor fi disponibile în România și sunt destinate, cu preponderență, pacienților cu afecțiuni oncologice, diabet zaharat și boli rare. Pentru toate cele opt medicamente, ministrul PSD al Sănătății, domnul Alexandru Rafila, a emis decizii de includere condiționată și a încheiat contracte cost-volum.

Moleculele pentru care au fost emise de către ANMDMR decizii de includere necondiționată în lista medicamentelor compensate și gratuite au fost trimise comisiilor de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății, în vederea estimării  consumului. În perioada imediat următoare, aceste medicamente vor fi incluse în lista generală printr-o Hotărâre de Guvern.

În calitate de membru al Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, împreună cu colegii mei, am susținut aceste decizii luate de conducerea Ministerului Sănătății. Reamintesc că anul trecut au fost introduse, prin trei Hotărâri de Guvern, un număr de 76 de molecule noi, ceea ce a reprezentat o creștere elocventă față de anul 2021, când au fost introduse doar 56 de noi molecule.

Acest fapt demonstrează, fără echivoc, preocuparea activă a conducerii Ministerului Sănătății pentru dinamizarea procedurii de includere a noilor cuceriri din domeniul farmaceutic pe lista autohtonă a medicamentelor compensate și gratuite, ceea ce se va transpune, implicit, în îmbunătățirea accesului pacienților la terapii inovative, în optimizarea succesului tratamentelor, și, nu în ultimul rând, în creșterea speranței de viață a românilor”, conchide deputatul PSD Dâmboviţa, Georgeta-Carmen Holban.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
20.2 ° C
20.5 °
20 °
95 %
2.2kmh
0 %
joi
26 °
vin
30 °
sâm
32 °
Dum
35 °
lun
35 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii