Alexandru Rafila: „Trebuie să schimbăm ceea ce s-a întâmplat în ultimul an şi jumătate”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, joi, că trebuie schimbat mecanismul de luare a deciziilor, astfel încât cei care vor fi afectaţi să fie consultaţi. În plus, acesta afirmă că ”deciziile politice au neglijat de multe ori deciziile profesioniştilor din sănătate”, dar nu exclude faptul că s-ar mai putea întâmpla acest lucru.

”Măsurile de sănătate publică pe care le luăm trebuie să le luăm în interesul funcţionării economiei şi unei vieţi mai bune în ţara noastră”, a afirmat, joi, Alexandru Rafila, după preluarea mandatului.

Ministrul afirmă că societatea civilă, sindicatele şi alţi factori este important să fie implicaţi în procesul de decizie, potrivit news.ro.

”Deciziile nu vor mai fi decizii autoritare, vor fi decizii care implică un mecanism participativ. Dacă cei afectaţi de decizii participă la procesul de luarea a decizie, atunci sunt conştienţi de dificultăţi le pot accepta, dacă sunt pentru un timp determinat, dacă le înţeleg şi îşi dau seama că viitorul este mai bun dacă respectă nişte reguli”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Acesta vrea să schimbe modul în care se iau deciziile, dar şi modul în care se comunic acestea.

”Trebuie să schimbăm ceea ce s-a întâmplat în ultimul an şi jumătate, pentru că am avut de multe ori un comportament autoritar, neexplicat, introdus foarte rapid în aplicare, pe de o parte, şi, pe de altă parte, deciziile politice au neglijat de multe ori deciziile profesioniştilor din sănătate. Acest lucru nu trebuie să se întâmple. Dacă se va întâmpla, este posibil, nu neg, atunci trebuie explicat şi asumat”, a mai afirmat ministrul.

Întrebat la ce fel de decizii se referă, ministrul a precizat că unul dintre momente a fost închiderea şcolii la începutul pandemiei.

”Aveam un număr mic de cazuri şi ne-am hotărât, brusc, să închidem şcolile (…) Noi nu doream să închidem şcolile, dar s-a luat decizia închiderii. Genul ăsta de decizii crează un pact destul de mare asupra funcionării societăţii”, a mai afirmat ministrul, precizând că, dincolo de deciziile luate mecanicist, sunt oameni cu vieţile lor.

Te-ar putea interesa și

Ultimele articole

Campanii

Vremea

București
ceață
7 ° C
7.1 °
7 °
87 %
0kmh
0 %
lun
11 °
mar
6 °
mie
9 °
joi
10 °
vin
9 °

Opinii