Biroul Electoral Central a motivat invalidarea candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale prin faptul că acesta a încălcat însăşi obligaţia de a respecta Constituţia şi de a apăra democraţia.
Biroul Electoral Central a motivat invalidarea candidaturii lui Călin Georgescu prin faptul că acesta a încălcat însăşi obligaţia de respectă Constituţia şi de a apăra democraţia.
Biroul Electoral Central s-a raportat la deciziile Curţii Constituţionale de anulare a alegerilor prezidenţiale şi de invalidare a candidaturii Dianei Şoşoacă.
În aceaste decizii, Curtea Constituţională a explicat că persoanele care candidează la preşedinţia României trebuie să respecte jurământul depus de preşedintele ţării, adică să respecte Constituţia, care e legea fundamentală a ţării, şi să apere democraţia.
CCR a ajuns la concluzia că Georgescu nu a respectat Constituţia, potrivit tvrinfo.ro. La articolele 148 şi 149 din Constituţie se face referire la aderarea României la Uniunea Europeană şi NATO.
Or de nenumătrate ori, în declaraţiile sale publice, Călin Georgescu a pus la îndoială apartenenţa ţării noastre la UE şi NATO. C
Un alt exemplu, la articolul 1 alineatul 3 din Constituţie se precizează că demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor sunt garntate. Or, Călin Georgescu este anchetat pentru propagandă legionară şi antisemită, prin urmare nu drepturile şi libertăţile cetăţenilor garantate de Constituţie, legea fundamentală a ţării, potrivit aceleiași surse.
A mai explicat Biroul Electoral Central că, prin decizia de anulare a alegerilor, CCR a tranşat faptul că Georgescu nu îndeplineşte condiţiile de a candida la preşedinţia României, lucru care este valabil şi acum.