De la 1 septembrie 2025, persoanele care beneficiau de servicii medicale decontate prin coasigurare vor plăti CASS. Rămân însă şi excepții

De la 1 septembrie 2025, persoanele care beneficiau de servicii medicale decontate prin coasigurare vor plăti CASS. Rămân însă şi excepții

Potrivit noilor măsuri anunțate de Guvern, opt categorii scutite până acum de la contribuția la sănătate vor trebui să achite CASS pentru a beneficia în continuare de servicii medicale decontate prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Coasigurații își vor pierde statutul de asigurat fără contribuție de la 1 septembrie 2025, iar accesul la servicii va fi condiționat de plata lunară.

Soții/soțiile sau părinții fără venituri, asigurați printr-un membru de familie, nu vor mai beneficia de asigurare de sănătate. Pentru a continua să beneficieze de servicii medicale în cadrul CNAS, acestea vor trebui să se asigure individual prin depunerea Declaraţiei unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice. (D212).

Se va aplica cota de 10% asupra bazei de calcul, reprezentând valoarea a 6 salarii de bază minime brute pe ţară, în vigoare la data de 1 ianuarie a anului în care se exercită opţiunea.

Calitatea de asigurat pentru această categorie de persoane se acordă pentru o perioadă de 12 luni de la data depunerii declaraţiei unice.

Nou este faptul că plata contribuției de asigurări sociale de sănătate datorată pentru fiecare persoană pentru care se exercită opțiunea se efectuează în 2 tranșe după cum urmează:

a) 25% din contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată, la data depunerii declaraţiei prin care se exercită opţiunea;

b) 75% din contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui in care s-a exercitat opțiunea.

Persoanele care sunt în prezent coasigurate la sănătate nu vor avea obligaţia să se asigure la sistemul asigurărilor sociale de sănătate după data de 1 septembrie. Dar fără plata contribuției și nu vor mai putea beneficia de servicii medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.

CASS cu reţinere la sursă, de 10%, pentru mai multe tipuri de indemnizații:

– Părinţi aflaţi în concediu de creşterea copilului pentru indemnizaţia lunară acordată;

– Persoane fizice aflate in concediu de acomodare, privind procedura adoptiei;

– Persoane care benefciază de indemnizație de şomaj sau, după caz, de alte drepturi de protecție socială care se acordă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, potrivit legii;

– Persoane fizice care beneficiază de venit minim de incluziune;

– Cei care primesc ajutor de incluziune şi ajutor pentru familia cu copii, acordate în baza Legii nr. 196 din 2016;

– Persoanele persecutate politic, deportati, veterani, revoluţionari;

– Nici personalul monahal al cultelor recunoscute, aflat în evidenţa Secretariatului de Stat pentru Culte, nu va mai fi asigurat la sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata CASS

– Pensionarii ale căror pensii depășesc 3.000 lei vor plăti contribuție de sănătate doar pentru partea care depășește plafonul, în cuantum de 10%. Măsura se va aplica veniturilor din pensii începând cu luna august 2025, temporar, până la 1 ianuarie 2028.conform noii legislații.

Astfel, în cazul pensiilor care depășesc 3.000 de lei, CASS se va aplica în cotă de 10% asupra părţii din pensie care depăşeşte suma de 3.000 de lei.

Ce excepții sunt

Chiar și după modificările anunțate de Guvern, care intră în vigoare de la 1 septembrie 2025, anumite categorii de români vor rămâne scutite de plata contribuției la asigurările sociale de sănătate (CASS). Mai exact:

Persoanele diagnosticate cu cancer beneficiază în continuare de scutirea integrală de la plata CASS, pe toată durata tratamentului și monitorizării, în cadrul programelor naționale derulate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), în condiţiile Legii nr. 293/2022 pentru prevenirea şi combaterea cancerului, cu modificările şi completările ulterioare;

De asemena, urmează să fie exceptați de la plata contribuției de asigurări de sănătate bolnavii incluși în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătății, bolnavii cu afecțiuni oncologice (diabet, boli cardiovasculare), care beneficiază de servicii medicale, servicii conexe, medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale şi altele asemenea, după caz, acordate în cadrul programului național de sănătate al cărui beneficiar este, precum și de serviciile medicale care stau la baza acordării acestora, până la vindecarea respectivei afecţiuni.

Nici pentru persoanele cu handicap nu se va aplica taxa CASS.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
24.4 ° C
25.1 °
23.8 °
61 %
7.2kmh
0 %
mie
23 °
J
32 °
vin
29 °
S
33 °
D
36 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii