Astăzi, 20 mai, ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a participat la deschiderea oficială a celei de-a patra Sesiuni de Formare privind mobilitatea forței de muncă organizată la București de Autoritatea Europeană a Muncii (ELA), condusă de românul Cosmin Boiangiu.
Evenimentul reunește, în perioada 20–22 mai, inspectori de muncă din majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, în cadrul unui efort comun de a consolida cooperarea și schimbul de bune practici în domeniul mobilității forței de muncă, după cum transmite ministerul Muncii, în cadrul unui comunicat de presă.
„Autoritatea Europeană a Muncii joacă un rol cheie în asigurarea unor condiții echitabile de muncă pentru toți cetățenii europeni. Datorită acestor sesiuni de formare, putem îmbunătăți nivelul de competențe al inspectorilor de muncă și prelua cele mai eficiente modele din statele membre. Niciunul dintre obiectivele noastre nu poate fi atins fără cooperare – între inspectoratele de muncă, partenerii sociali, serviciile publice de ocupare și însăși ELA. Trebuie să consolidăm instrumentele europene – IMI, EESSI, inspecțiile comune – astfel încât să fie mai interoperabile, mai prietenoase cu utilizatorii și mai accesibile. Iar cel mai important: să investim în încredere – între state, instituții, lucrători și angajatori”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.
Câteva date care arată cât de necesară este întărirea mecanismelor de protecție și coordonare în cadrul pieței europene a muncii:
- În prezent, 13,9 milioane de europeni locuiesc într-un alt stat membru decât cel de origine, dintre care 10,1 milioane sunt persoane aflate în câmpul muncii.
- 1,7 milioane de oameni lucrează în două sau mai multe state europene.
- În UE sunt 3,6 milioane lucrători detașați.
- 1,8 milioane de persoane locuiesc într-o țară, dar lucrează în alta.