Începe: Lupta pentru Guvern și Parlament

Începe: Lupta pentru Guvern și Parlament

Chestiunea guvernării în următorii 4 ani nu este nici pe departe lămurită. Fiecare partid care a intrat în Parlament cere câte ceva iar lucrurile sunt complicate de faptul că președintele Iohanis pare să reprezinte PNL în negocieri. Chiar dacă Ludovic Orban susține altceva.

Negocierile pentru formarea viitorului guvern de centru-dreapta sunt din ce în ce mai… încâlcite. La nivel declarativ, sunt conduse de Ludovic Orban, din postura de președinte PNL. În realitate însă, negociatorul-şef este președintele Iohannis… chiar dacă are alte atribuții constituționale. I-a sunat deja personal pe liderii UDMR şi USR-PLUS, formaţiuni pe care le doreşte la Palatul Victoria. Cu PNL în frunte.

Ludovic Orban spune că obiectivul liberalilor este de a forma o majoritate parlamentară în jurul PNL, dar… fără PSD. Singurul lucru neclar în acest moment este viitorul premier. Surse politice spun că liberalii îl preferă pe Nicolae Ciucă, pus prim-ministru interimar. Pe de altă parte însă, cei de la USR-PLUS nu prea sunt de acord cu această propunere. Ei îl vor pe Dacian Cioloş la cârma Guvernului.

Negocierile se anunță… a fi destul de crâncene

Social democraţii susțin că PSD-ul trebuie să dea primul ministru. Îl vor în fruntea Guvernului pe reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, Alexandru Rafila. Cei de la USR-PLUS sunt dispuşi însă să renunţe la ideea de a avea un premier. În schimb, vor şefia Camerei Deputaţilor. Problema este că… negocierile nu prea merg în direcția scontată, pentru că Ludovic Orban și-a marcat deja scaunul de președinte al Camerei Deputaților. Iar faptul că nu a discutat cu ei i-a cam înfuriat. Chiar dacă Klaus Iohannis le-ar oferi poziția a doua în Stat, șefia Senatului, spun că o vor refuza. Susțin că PNL a tras din plic deja poziția de premier, așa că a doua funcție la alegere ar trebui să revină alianței USR-PLUS.

Și nu-i singura bătălie…Partidele care vor intra la guvernare au pretenţii şi asupra ministerelor. Iar negocierile se anunță… a fi destul de crâncene. PNL vrea ministerul justiţiei, ministerul fondurilor europene, ministerul finanţelor şi ministerul de interne. Numai că şi USR-PLUS doreşte Ministerul Justiţiei, dar şi al Finanţelor şi Transporturilor…. în timp ce UDMR își dorește șefia de la Ministerului Sănătăţii și Ministerului Culturii.

Calcule peste calcule se fac și la partidul social-democrat. Numai că PSD are nevoie de multă suținere. Chiar dacă ar primi sprijinul Alianţei pentru Unirea Românilor, tot ar avea nevoie de UDMR. Deocamdată însă, Președintele partidului, Kelemen Hunor nu consideră că nu se poate forma o majoritate în jurul PSD-ului. Cert este că PSD nu vrea să audă de o colaborare cu PNL…

Până la urmă însă, doar consultările de la Palatul Cotroceni vor aduce lămurirea situației. Consultările vor avea loc după încheierea numărării voturilor şi a validării alegerilor.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
câțiva nori
26.1 ° C
26.2 °
26 °
61 %
2.1kmh
20 %
vin
37 °
sâm
38 °
Dum
39 °
lun
36 °
mar
31 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii