Marcel Ciolacu: „Bine ar fi să facem SIIJ și mai funcțională”

„Bine ar fi să facem SIIJ și mai functională”, a spus Marcel Ciolacu, la finalul primei runde oficiale de negocieri cu PNL și UDMR pentru formarea noului guvern. Reamintim că PSD s-a pronunțat public în repetate rânduri împotriva desființării Secției speciale, cerință a Bruxelles-ului, care era prevăzută printre prioritățile din programul de guvernare PNL-USR, alături de legile justiției, modificate de PSD sub conducerea lui Liviu Dragnea.
Întrebat de jurnaliști, la finalul discuțiilor, ce se va întâmpla cu legile justiției și cu desființarea Secției speciale, liderul PSD a spus că discuțiile pe capitolul justiție din programul de guvernare vor începe miercuri, iar din echipa de negociere a social-democraților vor face parte Robert Cazanciuc și Titus Corlățean.
„Vor participa Robert Cazanciuc, Titus Corlătean, Maya Teodoroiu. Va fi o discuție mai amplă. Să lăsăm specialiștii pe justiție să răspundă. Am văzut cum a functionat justiția fără SIIJ și am văzut cum funcționează cu SIIJ. Bine ar fi să facem SIIJ și mai functională”, a spus Marcel Ciolacu.
Secția specială, moștenită de la guvernarea PSD și pe care coaliția de guvernare PNL-USR promisese că o va desființa, reușise să trimită în judecată, de la începutul anului și până la finalul lunii august, un singur dosar, în timp ce a clasat alte 736.
Stocul de dosare de la Secția specială ajunsese, la finalul lunii august, la 6.465, conform datelor transmise HotNews.ro de către Parchetul General:
​În cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, în perioada 01.01.2021 – 23.08.2021, au fost înregistrate 1.290 de dosare.
În aceeași perioadă, 736 de dosare au fost soluționate prin netrimitere în judecată și 1 dosar a fost soluționat prin trimitere în judecată (rechizitoriu).
La data de 23 august 2021 erau în lucru 6.465 de dosare dintre care 71 mai vechi de 5 ani. (SIIJ a fost înființată în anul 2018).
În cei trei ani de existență, SIIJ a reușit să trimită în judecată 5 dosare, incluzându-l și pe cel din acest an.
 • Bilanț SIIJ pe 2020:
  • 552 de dosare soluționate pe fond – doar 2 rechizitorii, prin care au fost trimiși în judecată 3 inculpați și 550 de cauze clasate.
  • SIIJ a a adus printre argumente pentru slaba activitate personalul insuficient (doar 7 procurori, pe o schemă de 15), pandemia de COVID și atacurile din partea unor politicieni.
  Bilanț SIIJ pe 2019:
  • 417 dosare penale soluționate pe fond – doar 2 rechizitorii cu 3 inculpați trimiși în judecată și 415 cauze clasate.
  • Unul dintre dosarele trimise în judecată i-a vizat pe foștii procurori de la DNA Ploiești Mircea Negulescu și Lucian Onea.

Te-ar putea interesa și

Ultimele articole

Campanii

Vremea

București
cer senin
8 ° C
8.1 °
8 °
87 %
0kmh
0 %
lun
13 °
mar
6 °
mie
9 °
joi
10 °
vin
5 °

Opinii