Proiect legislativ pentru combaterea abuzului sexual asupra copiilor prin intermediul noilor tehnologii, aprobat în Parlamentul European

Proiect legislativ pentru combaterea abuzului sexual asupra copiilor prin intermediul noilor tehnologii, aprobat în Parlamentul European

Parlamentul European a adoptat o propunere legislativă pentru a extinde instrumentele folosite în țările membre UE pentru combaterea abuzului sexual asupra copiilor prin intermediul noilor tehnologii, informează europarlamentara social-democrată Gabriela Firea, pe pagina sa de Facebook.

Abuzul sexual asupra copiilor este o realitate cruntă în toate țările Uniunii Europene, iar România nu face excepție. Internetul este folosit de agresori pentru a ademeni victimele. Se impun astfel noi instrumente de control în vederea combaterii abuzurilor, aplicarea de sancțiuni mai dure pentru abuzatori și eliminarea termenelor de prescripție a pedepselor pentru asemenea fapte. Toate acestea se regăsesc în proiectul legislativ adoptat de Parlamentul European.

La nivelul Uniunii, precum și în România, cifrele sunt îngrijorătoare, arată Gabriela Firea:
„- În 2023, în UE au existat 1,3 milioane de cazuri de abuz sexual asupra copiilor, care au inclus mai mult de 3,4 milioane de imagini și videoclipuri. Datele vin de la Comisia Europeană.
– Raportul Salvați Copiii România arată că, în 2024, au fost înregistrate peste 1.800 de cazuri de abuz sexual asupra copiilor și 66 de cazuri de exploatare a sexuală a copilului.
– Anul trecut, 62% din totalul paginilor web ce conțineau abuzuri sexuale asupra copiilor au fost localizate într-o țară membră UE. S-a înregistrat un număr record de peste 291.000 de cazuri care conțineau abuzuri sexuale asupra copiilor, potrivit unui Raport al Internet Watch Foundation.
– Țările de Jos găzduiesc cea mai mare parte a conținutului infracțional global. În Bulgaria, România, Lituania și Polonia s-a înregistrat o creștere a nivelului de conținut ilegal găzduit”.

În acest context, social-democrata a propus
– sancțiuni mai dure pentru mai multe infracțiuni;
– eliminarea termenelor de prescripție;
– incriminarea explicită a folosirii noilor tehnologii, precum inteligența artificială, special concepute sau adaptate pentru astfel de infracțiuni;
– posibilitatea ca autoritățile competente să poată efectua anchete și metode de supraveghere sub acoperire;
– introducerea unei noi definiții a consimțământului și exceptări pentru persoanele apropiate ca vârstă;
– modelul Barnahus pentru asigurarea sprijinului gratuit pentru victime: examinări medicale sau medico-legale, asistență pentru documentarea probelor, o îngrijire medicală sensibilă la dimensiunea de gen și accesul la servicii de sănătate sexuală și reproductivă.

„Din calitatea mea de eurodeputat, voi depune toate eforturile pentru ca mediul în care copiii noștri cresc să fie unul sigur, astfel încât să se poată dezvolta armonios”, a conchis Gabriela Firea.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
38.8 ° C
39.9 °
38 °
25 %
2.2kmh
0 %
mar
35 °
mie
37 °
J
38 °
vin
42 °
S
41 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii