Tot ceea ce trebuie să știi despre Bacalaureat 2021

Tot ceea ce trebuie să știi despre Bacalaureat 2021

Înscrierile pentru prima sesiune a ”examenului maturității” stau să înceapă. Procedura demarează luni, 31 mai.  

înscrierea candidaților la prima sesiune de examen a Bacalaureatului 2021 se va derula în perioada 31 mai – 4 iunie 2021. Ultima zi de înscriere -vineri, 4 iunie 2021 – coincide, practic, cu încheierea cursurilor pentru elevii din clasa a XII-a și a XIII-a.

Conform hotnews.ro, care prezintă și un înscris oficial, elevii care vor susține examenul de Bacalaureat 2021 vor trebui să completeze o cerere de înscriere și un tabel, după cum urmează:

În procedura de înscriere la Bacalaureat, transmisă școlilor pe 25 mai, sunt prevăzute și o serie de instrucțiuni de completare, conform aceleiași surse. Acestea sunt următoarele:

1) Candidații completează partea I a cererii de înscriere.

2) Candidaţii care solicită recunoaşterea/echivalarea unor probe susţinute în anii anteriori sau sesiunile anterioare completează partea I şi partea a II-a din cererea de înscriere.

3) Candidaţii care, în cel puţin una din clasele a IX-a – a XII-a, au obţinut premii individuale la concursuri/olimpiade şcolare internaţionale, recunoscute de către Ministerul Educaţiei, la o disciplină inclusă în lista disciplinelor de bacalaureat şi care solicită echivalarea probei scrise respective, completează partea I şi partea a III-a din fișa-tip.

4) Candidaţii care au obţinut o certificare cu recunoaştere internaţională a competenţelor lingvistice şi care solicită recunoaşterea şi echivalarea acestora cu proba C completează cererea de înscriere, precum și o cerere de recunoaștere și echivalare prezentată în Anexa 2b (n.r. – vezi mai sus documentul).

5) Candidaţii care au obţinut o certificare cu recunoaştere europeană a competenţelor digitale şi solicită recunoaşterea şi echivalarea acestora cu proba D completează cererea de înscriere, precum și o cerere de recunoaștere și echivalare prezentată în Anexa 2c  (n.r. – vezi mai sus documentul)

6) Candidații care au obținut ulterior datei de 15 septembrie 2020 unul ditnre certificatele ECDL menționate în prevederile art. 2 alin 1 și 2 din Metodologia de recunoaștere și echivalare a rezultatelor obținute la examene cu recunoaștere europeană pentru certificare competențelor digitale cu proba de evaluare a competențelor digitale din cadrul examenului de bacalaureat, aprobată prin OMECTS nr. 5219/2010, cu modificările ulterioare, completează cererea de înscriere precum și o cerere de recunoaștere și echivalare ce este aprobată în urma validării digitale a certificatului, prezentată în Anexa 2d, la prezenta procedură.

Calendarul probelor

Bacalaureatul 2021 va fi organizat în două sesiuni, una de vară – cu prima probă scrisă pe 28 iunie 2021 și cea de-a doua, de toamnă, cu prima probă scrisă programată pe 16 august 2021, conform calendarului anunțat de Ministerul Educației, disponibil mai jos:

Recent, Ministerul Educației a focut un anunț important cu privire la echivalarea probelor de evaluare a competențelor, având în vedere organizarea examenului de bacalaureat în condiții excepționale.

Iată comunicatul transmis de Minister:

”Miercuri, 19 mai 2021, a fost adoptat, în ședință de Guvern, proiectul de Ordonanță de Urgență inițiat de Ministerul Educației pentru instituirea unor măsuri privind buna funcționare a sistemului de învățământ și pentru modificarea și completarea Legii nr. 269/2004 privind acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulării achiziţionării de calculatoare.

Măsurile adoptate vizează interesul elevilor, având în vedere organizarea examenului de bacalaureat în condiții excepționale, conforme cu normele de protecție sanitară aplicabile în perioada de alertă, în anul şcolar 2020-2021. Astfel, la examenul național de bacalaureat, se echivalează/se recunosc probele de evaluare a competențelor, respectiv:

proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română;
proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale;
proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal;
proba de evaluare a competenţelor digitale.

Ministerul Educației va emite ordinul de punere în aplicare a acestei măsuri – prin aprobarea unei metodologii – în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgenţă aprobate astăzi.

De asemenea, în vederea flexibilizării și eficientizării cadrului normativ, în contextul efectelor pandemiei și organizării activităților didactice în sistem on-line, pentru sprijinirea accesului elevilor la învățământul on-line a fost modificată Legea nr 269/2004, astfel încât calendarul pentru acordarea ajutorului financiar să fie stabilit și actualizat prin ordin al ministrului educației.

Proiectul ordonanței de urgență care va face posibil decontul navetei elevilor se află în procedură de avizare, urmând a fi supus adoptării in următoarea ședință a Executivului.”

 

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
23.9 ° C
24.4 °
22.8 °
36 %
8.2kmh
0 %
vin
23 °
sâm
25 °
Dum
27 °
lun
28 °
mar
21 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii