Pachet de măsuri pentru reforma sistemului sanitar

Pachet de măsuri pentru reforma sistemului sanitar

Premierul Ilie Bolojan şi ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, au anunțat ce pregăteşte guvernul pentru reformarea în domeniul Sănătății. Se urmărește transparentizarea cheltuirii fondurilor publice, combaterea fraudei, eficientizarea rețelei spitalicești și îmbunătățirea accesului pacienților la servicii medicale de calitate, transmite Gândul.

Alexandru Rogobete a subliniat că “Ne propunem o schimbare profundă de abordare: banii din sănătate trebuie să meargă către pacient și către tratamente de calitate, nu către scheme financiare netransparente. Reforma nu înseamnă tăieri de fonduri, ci eliminarea risipei și a abuzurilor” potrivit Mediafax.

“Eficientizarea acestui sistem nu înseamnă sub nicio formă că vom tăia banii de la pacienţi. Nu înseamnă sub nicio formă că vom lăsa colegii medici, că vom lăsa spitalele fără resursele necesare, înseamnă doar o reaşezare a sistemului, tocmai pentru a corecta anumite componente care acum nu funcţionează şi pe care le ştim cu toţii”, a afirmat ministrul Sănătății.

Schimbarea modului de finanțare a spitalelor este o direcție esențială a reformei anunțate. Tarifele pentru servicii vor fi corelate cu activitatea reală a unităților sanitare, în funcție de numărul de cazuri și gradul de ocupare al secțiilor. De asemenea, internările care nu sunt justificate medical vor fi limitate, urmând să fie înlocuite cu tratamente în regim de spitalizare de zi sau ambulatoriu.

Personalul medical care nu respectă programul de lucru va fi sancționat iar în cazurile grave și repetate, contractul de muncă ar putea fi chiar desfăcut.

Sancțiuni vor fi şi în cazul spitalelor publice sau private care decontează servicii medicale neefectuate. Aceste sancțiuni vor putea fi până la 10% din valoarea contractului cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate. În plus, dacă nu pot justifica cheltuieli legate de medicamente sau materiale sanitare, vor suporta o penalizare suplimentară de 20%.

Dacă un pacient tratat într-un spital privat revine într-o unitate publică cu complicații în mai puțin de 48 de ore, unitatea privată va fi obligată să suporte costurile intervenției ulterioare, a anunțat ministrul Rogobete.

Coplata va fi eliminată pentru pacienții tratați în cadrul programelor naționale de sănătate, fie că aceștia sunt internați în spitale publice sau private.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
35 ° C
35.5 °
34 °
34 %
4.6kmh
0 %
mar
40 °
mie
37 °
J
38 °
vin
41 °
S
40 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii