15 februarie: Ziua Națională a Lecturii

15 februarie: Ziua Națională a Lecturii

Preşedintele Klaus Iohannis promulga, în ianuarie 2022, legea prin care Parlamentul a instituit Ziua Naţională a Lecturii în data de 15 februarie. Această zi are ca scop încurajarea lecturii în rândul populaţiei. Motto-ul evenimentului din acest an este „Citim zi de zi”. 

Iniţiatorii proiectului, un grup de parlamentari PNL, au atras atenţia, în expunerea de motive a propunerii legislative, că România se confruntă cu un nivel tot mai scăzut de consum de carte.

Ei au menţionat că, potrivit studiilor statistice realizate la nivel naţional şi european, românii, în special copiii şi tinerii, citesc foarte puţin: „68,5% dintre români nu au citit măcar o carte în ultimul an; 20% dintre români citesc o dată pe lună şi 8% citesc zilnic; 38,7% dintre persoanele de 15 ani nu înţeleg ceea ce citesc, 40% este rata analfabetismului funcţional în România şi aproape 50% dintre absolvenţii de studii liceale nu promovează examenul de Bacalaureat şi au dificultăţi la Evaluările naţionale”.

În contextul Zilei Naționale a Lecturii, ministrul Educației, Ligia Deca, a invitat cadrele didactice să organizeze activități de promovare a lecturii în rândul antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor pe toată durata lunii februarie, potrivit Ministerului Educației. „Ziua Națională a Lecturii ne oferă contextul să promovăm importanța lecturii și să propunem rutine de lectură (#citimZideZi). Elevii au nevoie să devină cititori competenți pentru a face față cu succes provocărilor societății actuale. Noi avem responsabilitatea să-i atragem și să îi susținem în drumul lor spre descoperirea cărților. Fiți alături de noi, împreună putem crește viitoarele generații de cititori!”, a transmis ministrul Ligia Deca.

În acest sens, pe parcursul lunii februarie, pot fi inițiate una sau mai multe activități precum:

– cluburi de lectură organizate pentru elevi și împreună cu aceștia;
– întâlniri cu scriitori, traducători și ilustratori;
– ateliere de scriere creativă și/sau ilustrare de carte;
– vizite și/sau activități organizate la bibliotecă sau librărie, inclusiv prezentări ale serviciilor oferite de bibliotecile locale, județene și/sau metropolitane;
– expoziții cu desene reprezentând personajele preferate dintr-o carte;
– discuţii despre drepturile de autor și scrierea creativă originală ;
– expoziții de carte organizate cu sprijinul editurilor și librăriilor.

Și anul acesta, Ministerul Educației încurajează o „abordare integrată prin colaborarea cu Palatele copiiilor, bibliotecile locale sau județene, organizațiile neguvernamentale, asociațiile de părinți, consiliile județene/al Municipiului București, consiliile elevilor, companii și/sau orice alte entități interesate de promovarea lecturii”, conform sursei citate.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
13 ° C
13.3 °
12.7 °
78 %
4.6kmh
0 %
joi
15 °
vin
21 °
sâm
22 °
Dum
20 °
lun
16 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii