18 aprilie: Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor Istorice

18 aprilie: Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor Istorice

Ziua internaţională a monumentelor şi a siturilor este sărbătorită, în fiecare an, la 18 aprilie, dată stabilită în 1982, de Comitetul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor – ICOMOS.

Măsura a fost adoptată în cadrul celei de-a 22-a Conferinţe Generale a UNESCO. În 2023, la Adunarea Generală a ICOMOS de la Sydney, subiectul „Disaster and Conflict Resilient Heritage – Preparedness, Response and Recovery” a fost ales ca temă pentru Planul ştiinţific trienal 2024-2027.

Din 1972, UNESCO a salvat comori din 163 de țări. Ziaristul Marco d’Eramo îl numește „UNESCOcid“ și spune că de fiecare dată când un oraș intră în Patrimoniul Mondial, acesta „se stinge, devenind o chestiune de taxidermie. Un mausoleu cu dormitoare atașate“.

Directorul Programului Patrimoniului Mondial UNESCO, Mechtild Rossler, a recunoscut că există o linie foarte subțire „între beneficiile aduse comunității și drepturile vizitatorilor“ Ea a mai spus că UNESCO se străduiește în prezent să păstreze „cultura neatinsă“, mai degrabă decât cărămizile și pietrele.

Sunt și voci care susțin că piramidele, Marele Canion, Stonehenge ar fi atras oricum turiști, chiar dacă nu s-ar fi aflat pe lista UNESCO și că turismul de masă este pur și simplu un fenomen al secolului 21. Oamenii recunosc însă, că în țările în curs de dezvoltare, aceasta nu s-ar fi putut întâmpla fără ajutorul UNESCO.

Guvernele și operatorii de turism sunt conștienți de beneficiile prezenței pe lista UNESCO și o folosesc ca strategie de marketing. A apărut chiar un sub-grup de turiști, „baggers WHS“, care au drept scop vizitarea tuturor monumentelor și siturilor aflate sub protecția UNESCO, potrivit tvrinfo.ro.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
13.4 ° C
14.9 °
12 °
78 %
2.7kmh
0 %
joi
16 °
vin
22 °
sâm
20 °
Dum
22 °
lun
17 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii