4 octombrie: Ziua internaţională a animalelor

4 octombrie: Ziua internaţională a animalelor

Ziua internaţională a animalelor („World Animal Day”) este sărbătorită, anual, la 4 octombrie, potrivit worldanimalday.org.uk. Este marcată în majoritatea ţărilor din lume cu scopul de a promova drepturile şi bunăstarea tuturor animalelor, fie ele cu stăpân sau fără, sălbatice sau domestice.

Iniţiativa de a înfiinţa Ziua internaţională a animalelor i-a aparţinut scriitorului şi publicistului german Heinrich Zimmermann, un apărător înfocat al drepturilor animalelor, editor al revistei Mensh und Hund (Om şi câine). Prima ediţie a Zilei internaţionale a animalelor a constat în organizarea de expoziţii şi discursuri găzduite de Palatul Sportului din Berlin, la 24 martie 1925, potrivit www.worldanimalday.org.uk. Evenimentul, care a strâns peste 5.000 de participanţi, fusese programat la 4 octombrie, însă organizatorii nu au găsit disponibil pentru acea dată un loc suficient de încăpător.

Situaţia a continuat până în 1929, când, în premieră, ziua dedicată animalelor a fost marcată la 4 octombrie. În scurt timp, ideea lui Zimmermann a început să aibă ecouri şi în afara graniţelor Germaniei, în special în Austria, Elveţia şi Cehoslovacia.

Totuşi, 4 octombrie a devenit în mod oficial zi mondială dedicată animalelor de abia în luna mai 1931, atunci când, iniţiativa publicistului german a fost adoptată în cadrul Congresului internaţional pentru protecţia animalelor, desfăşurat la Florenţa.

Data de 4 octombrie reprezintă şi sărbătoarea sfântului Francisc de Assisi, fondator al ordinului Franciscan şi protectorul ceresc al mediului şi al animalelor, conform http://www.ercis.ro/. Legenda spune că sfântul avea puterea de a învăţa şi dojeni animalele, reuşind chiar să îmblânzească un lup doar cu vorba bună, notează sursa citată.

Primele lucrări privind drepturile şi protecţia animalelor au fost publicate în secolul al XVIII-lea, iar prima lege pentru protecţia animalelor s-a numit „Martin’s Act” şi a fost votată de Parlamentul britanic la 22 iulie 1822. Textul Declaraţiei Universale a Drepturilor Animalelor a fost adoptat de Liga Internaţională a Drepturilor Animalelor şi de Ligile Naţionale Afiliate, în cadrul Întâlnirii Internaţionale pe tema Drepturile Animalelor, desfăşurată la Londra între 21-23 septembrie 1977. Declaraţia Universală a Drepturilor Animalelor a fost proclamată în mod solemn, la sediul UNESCO din Paris, la 15 octombrie 1978.

Ziua internaţională a animalelor este cu atât mai importantă şi relevantă cu cât experţii în biodiversitate şi protecţia mediului trag numeroase semnale legate de situaţia actuală a animalelor.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
5.9 ° C
6.1 °
5 °
77 %
1kmh
0 %
joi
7 °
vin
5 °
sâm
5 °
Dum
6 °
lun
7 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii