Ambalajele de plastic de unică folosinţă în restaurante, supermarketuri, hoteluri şi aeroporturi, interzise până în 2030

Ambalajele de plastic de unică folosinţă în restaurante, supermarketuri, hoteluri şi aeroporturi, interzise până în 2030

Parlamentul European şi statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord asupra unui text-cheie al ”Pactului Verde” care interzice numeroase plastice – între altele ambalaje la restaurant, flacoane de săpun în hoteluri, folii de protecţia valizelor pe aeroporturi – şi care vizează o reducere cu 5% a volumului deşeurilor de ambalaje până la 1 ianuarie 2030, relatează AFP.

Această măsură-far prevede ca recipientele de plastic de unică folosinţă să fie interzise în restaurante, însă numai în cazul alimentelor şi băuturilor consumate la faţa locului. Măsura prevede însă menţinerea recipientelor de hârtie şi carton.

În Franţa, de exemplu, o lege interzide încă din 2023 folosirea la faţa locului a ambalajelor de unică folosinţă în restaurante cu peste 20 de locuri.

Până la 1 ianuarie 2030 urmează să fie interzise şi alte recipiente de plastic de unică folosinţă, şi anume flacoane miniaturale de săpun sau şampon în industria hotelieră, cutii mici de sosuri, folii de protecţie a valizelor pe aeroporturi, ambalarea în plastic a fructelor şi legumelor neprocesate.

Pungile de plastic foarte uşoare urmează să dispară, la rândul lor, cu unele excepţii,

Textul interzice, de asemenea, adăugarea în ambalajele alimentare a polifluoroalchilaţilor (PFAS), ”poluanţi eterni”, consideraţi nocivi.

Acest acord este necesar să fie confirmat în mod oficial de către Cei 27 şi de către Parlamentul European în plen, înainte de a intra în vigoare.

Parlamentul European, care consideră că reciclarea nu este suficientă, stabileşte niveluri cu caracter constrângător ale refolosirii – reutilizare sau reumplere – a ambalajelor în diverse sectoare, de exemplu în e-comerţ, băuturi, bere, până în 2030.

Sectorul viticol, dar şi micoîntreprinderile sunt scutate de la această măsură.

Derogări au fost stabilite în cazul statelor membre care-şi depăşesc cu cel puţin 5 puncte procentuale obiectivele de reciclare şi care sunt considerate în acelaşi timp ”pe calea cea bună în atingerea ţintelor de prevenţie a deşeurilor”, anunţă într-un comunicat Consiliul European.

Ambalajele de carton sau hârtie nu sunt vizate – o concesie făcută Italiei, care apără cu inversunareun important sistem de reciclare în care a investit.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
18 ° C
19.1 °
18 °
45 %
7.7kmh
0 %
Dum
18 °
lun
16 °
mar
17 °
mie
17 °
joi
19 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii