Cel mai mare program educațional național va pregăti copiii și tinerii instituționalizați pentru o viață independentă

Cel mai mare program educațional național va pregăti copiii și tinerii instituționalizați pentru o viață independentă

Ajungem MARI, cel mai mare program educațional național în sprijinul copiilor din sistemul de protecție, va pregăti timp de un an 380 de copii și tineri instituționalizați și din medii defavorizate din București și 24 de județe pentru o viață independentă, în cadrul proiectului „Împreună, construim un viitor mai bun copiilor abandonați”.

Copiii și tinerii vor învăța cum să facă față provocărilor din afara sistemului de protecție, cum să-și gestioneze fondurile și să se gospodărească, dar și cum să facă primii pași spre jobul dorit. Cunoștințele și abilitățile dobândite îi vor motiva să își continue studiile pentru a putea accesa joburi mai bine plătite.

Proiectul va fi derulat în perioada aprilie 2024 – martie 2025 de Ajungem MARI. Cei 1.400 de voluntari prezenți, dar și noii voluntari recrutați în modulul din toamnă vor beneficia de traininguri și suport. Valoarea finanțării se ridică la 750.000 Lei.

Psihoterapia scoate traumele din umbră

1 din 3 copii instituționalizați ajunge în sistemul de protecție din cauza sărăciei, iar 1 din 4, ca urmare a neglijării. A neglija înseamnă a nu asigura unui copil nevoile de bază, de hrană, odihnă, siguranță – multe familii au o situație financiară precară și trăiesc de pe o zi pe alta.

A neglija înseamnă și a nu susține dezvoltarea emoțională și cognitivă a copilului, iar de multe ori acest fapt este cauzat de traumele prin care părinții au trecut la rândul lor și a lipsei de educație. Abandonul și instituționalizarea reprezintă un fenomen dureros, cu impact major asupra dezvoltării și sănătății copiilor.

50 de copii și tineri vulnerabili vor beneficia, timp de 6 luni, de ședințe de psihoterapie săptămânale pentru a-și vindeca rănile emoționale provocate de separarea de familie și instituționalizare.

Copiii instituționalizați trebuie învățați cum să fie pe cont propriu

Comparativ cu tinerii care cresc în cadrul unei familii, tinerii instituționalizați au de cele mai multe ori șanse minime de a-și asigura un trai decent pe cont propriu. Motivul este faptul că tinerii care ies din sistemul de protecție nu și-au dezvoltat suficiente deprinderi de viață independentă, potrivit Strategiei naționale pentru protecția și promovarea drepturilor copilului 2022-2027.

În cadrul proiectului, 130 de tineri vor participa la cursul de viață independentă susținut de voluntarii Ajungem Mari în cadrul a 4 ateliere. În plus, 200 de tineri vor participa la cel puțin o vizită de orientare profesională în diverse companii.

Voluntarii Ajungem MARI, antrenați să facă Bine

Copiilor instituționalizați le lipsesc multe, dar mai ales atenția, afecțiunea, iubirea. De aproape 10 ani, Ajungem MARI reușește să umple puțin din acest gol prin întâlniri cu voluntarii. În fiecare an, oameni cu inimă mare aleg să se implice în educația copiilor instituționalizați, alăturându-se programului. Devin prieteni și modele pentru copii, oameni pe care se bazează în momente importante din viața lor.

Ajungem MARI va organiza ședințe de consiliere, traininguri de formare și alte activități menite să motiveze voluntarii să rămână alături de copiii instituționalizați și să-i ajute în dezvoltarea lor socială și emoțională. Până în prezent, peste 10.000 de voluntari le-au oferit copiilor mai puțin norocoși din sistemul de protecție o șansă la Iubire, Familie, Viitor, Educație, Susținere, Încurajare, Acceptare, Curaj, Prietenie, Experiențe.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie moderată
17.3 ° C
18.9 °
17.1 °
67 %
3.6kmh
0 %
joi
17 °
vin
19 °
sâm
21 °
Dum
21 °
lun
24 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii