Ciocolata, un lux de Paște? Preţul pentru cacao a urcat în premieră la peste 10.000 de dolari pe tonă

Ciocolata, un lux de Paște? Preţul pentru cacao a urcat în premieră la peste 10.000 de dolari pe tonă

În premieră, preţurile pentru cacao au depășit, marţi, 10.000 de dolari tona, pe fondul celui mai mare deficit de aprovizionare din ultimele decenii, fermierii din Africa de Vest luptându-se cu vremea rea, bolile şi copacii îmbătrâniţi, relatează CNBC, preluat de news.ro. Consumatorii ar putea începe să simtă impactul creşterii curând.

Contractele futures pentru cacao cu livrare în luna mai au crescut în timpul tranzacţiilor de marţi până la maximul de 10.080 USD pe tonă, înainte de a încheia ziua în scădere cu 0,3%, ajungând la 9.622 USD tona.

Preţul pentru cacao a crescut de peste trei ori în ultimul an şi cu 129% numai în 2024.

Deşi marile companii producătoare de ciocolată au avut resurse anul trecut şi nu au fost nevoite să transfere imediat preţurile ridicate către consumatori, industria nu poate face mai mult pentru a absorbi costurile, a spus Paul Joules, analist de mărfuri la Rabobank.

”Ce este mai rău urmează să vină”, a spus Joules.

Preţurile la cacao vor rămâne probabil ridicate pentru ceva timp, deoarece nu există soluţii uşoare la problemele sistemice cu care se confruntă piaţa, a spus el.

Consumatorii s-ar putea confrunta cu preţuri mai mari sau ”o scădere” de cantitate, sub forma unor batoane de ciocolată mai mici, a spus Joules.

Companiile ar putea, de asemenea, să ajusteze ingredientele pentru a folosi mai puţină cacao în unele produse, a spus el.

Cel mai puternic şoc ar putea veni în cazul ciocolatei neagre – care are un conţinut foarte mare de cacao, a spus analistul.

Coasta de Fildeş şi Ghana reprezintă aproximativ 60% din producţia globală de cacao. Culturile au fost afectate de boala păstaiei neagre şi de virusul lăstarilor umflaţi, iar mulţi copaci au depăşit potenţialul maxim de producţie, deoarece nu a existat o serie majoră de plantare de la începutul anilor 2000, a spus Joules.

Ploile abundente au agravat problemele bolii, iar fenomenul meteorologic El Nino a dus, de asemenea, la condiţii mai uscate şi la producţii mai scăzute de cacao în anii precedenţi.

Fermierii din Coasta de Fildeş renunță din ce în ce mai mult la producţia de cacao pentru culturi mai profitabile, cum ar fi cauciucul. Guvernele din Ghana şi Coasta de Fildeş au stabilit preţuri fixe pentru fermieri la începutul sezonului, astfel încât aceştia să nu beneficieze de creşterea actuală a preţurilor, a spus analistul.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
15.5 ° C
16.6 °
14 °
69 %
4.1kmh
0 %
sâm
21 °
Dum
22 °
lun
22 °
mar
21 °
mie
14 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii