Ministrul Agriculturii, despre o nouă platformă pentru micii producători și operaționalizarea Casei de comerț

Ministrul Agriculturii, despre o nouă platformă pentru micii producători și operaționalizarea Casei de comerț

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a precizat că se lucrează la o platformă destinată telefoanelor mobile, fie ele pe sistem Android sau iOS, în care micii producători să-și poată pune oferta de produse, iar consumatorii din zona locală să poată intra în contact cu aceasta.

„Va fi operaționalizată anul acesta și Casa de comerț – Casa de comerț, mai mult ca integrator de soluții între producătorul de materie primă și consumator sau comerciant”, a mai spus oficialul, pe B1 TV.

„Noi deja lucrăm la operarea unei astfel de platforme, am avut-o și în trecut, o platformă destinată telefoanelor mobile care putea fi utilizată ca o platformă în care cererea și oferta să se întâlnească. A fost în portofoliul Ministerului Agriculturii la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, făcută fără niciun cost, în sistem de voluntariat, de angajații din domeniul IT ai AFIR, dar din păcate n-a fost utilizată. Astăzi (marți, 4 ianuarie 2022) am avut o discuție cu ei și, în paralel cu măsurile pe care vi le-am spus, avem și alte măsuri complementare care să vină să întărească, una dintre ele fiind această platformă destinată telefoanelor mobile – sistemelor Android și iOS – în care micii producători să-și poată pune oferta de produse, și consumatorii din zona locală, din perimetrul fiecărui producător, să poată să intre în contact cu această ofertă de produse”, a declarat oficialul.

Adrian Chesnoiu spune că în 2021 va fi operaționalizată și Casa de comerț, care va avea rol de „integrator de soluții între producătorul de materie primă și consumator sau comerciant”.

„Va fi operaționalizată anul acesta și Casa de comerț – Casa de comerț, mai mult ca integrator de soluții între producătorul de materie primă și consumator sau comerciant. Acesta este rolul pe care ar trebui să îl aibă Casa și, cu siguranță, anul acesta o veți vedea operaționalizată”, a adăugat ministrul Adrian Chesnoiu, care a vorbit pe B1 TV și despre programul de susținere a producției de cartofi.

În ceea ce privește producția de cartofi, România are probleme în sensul asigurării necesarului de consum intern.

„Usturoiul era deja un program care a fost pornit în anii trecuți și a dat roade, deja puteți să observați și dumneavoastră dacă mergeți în marile lanțuri de magazine, puteți vedea usturoi românesc tot mai prezent pe rafturile magazinelor. E un program care a dat roade, trebuie continuat. De cealaltă parte, la producția de cartofi, vedem că avem probleme în sensul asigurării necesarului de consum intern”, a declarat oficialul.

Programul de susținere a cartofului va fi complementar cu programele de investiții în zona de depozitare și pregătire pentru comercializare prin viitorul Program național strategic, a explicat Adrian Chesnoiu.

„Chiar am văzut declarațiile reprezentanților fermierilor că un procent destul de însemnat de cartofi se importă, și atunci trebuie să venim cu acest program nou de susținere a producției de cartofi, urmând să îl facem complementar cu programele de investiții în zona de depozitare și pregătire pentru comercializare a cartofului prin viitorul Program național strategic, pentru că trebuie să avem o gândire strategică pentru viitor. Lucrurile nu se pot schimba de pe o zi pe alta, nu se pot schimba într-o noapte, dar dacă aceste programe sunt coerente și sunt evaluate din perspectiva impactului în piață, atunci cu siguranță vom avea rezultate”, a adăugat ministrul.

Întrebat dacă are vreo explicație pentru creșterea prețului la cartofi, el a afirmat: „Crește prețul acelei materii prime sau acelui produs care nu este suficient pe o piață în creștere, adică cererea a fost mai mare decât oferta de cartofi și atunci prețul, fiind importat, a crescut foarte mult în ultimii ani. Nu mai vorbim de tehnologia de producție, că aici vorbim de tratamente fitosanitare, de materii prime, de inputuri, de fertilizanți, care toate s-au scumpit ca urmare a creșterii la energie și gaze”.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
5.9 ° C
6.1 °
5 °
77 %
1kmh
0 %
joi
7 °
vin
5 °
sâm
5 °
Dum
6 °
lun
7 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii