fbpx

Pe cod galben de caniculă, administrația lui Nicușor Dan a uitat de centrele speciale care salvează vieți

Pe cod galben de caniculă, administrația lui Nicușor Dan a uitat de centrele speciale care salvează vieți

Într-o Capitală a problemelor, Primăria Generală condusă de Nicușor Dan a fost luată, din nou, prin surprindere. De această dată, canicula a lovit crunt în bucureșteni. Răspunsul autorităților: niciunul. Centrele anticaniculă – sistem care, în trecut, a salvat vieți – lipsesc în întreg orașul. Ieri, la prânz a fost cod galben emis de ANM: 33 de grade Celsius.

În sediul Primăriei, condiționatul bubuie. Paletele aparatelor se învârt nebunește, probabil înauntru se lucrează cu spor, la temperatură omenească. Probabil, fiindcă sediul PMB are porțile închise, deși edilul general a promis o “deschidere” totală. Deschis este doar un chioșc de vizavi. Cu mulțumiri din partea a doi bătrâni. Oamenii și-au găsit adăpost la umbra construcției din apropierea Cișmigiului. Doamna își face vânt cu evantaiul, bătrânul poartă o pălărie de paie. Sunt galbeni, trași la față. Ca un semn de deshidratare. Nu e nici amiaza, dar termometrul arată 32 de grade. La nivel de asfalt – ajuns rupt și denivelat – arșița e mai puternică, parcă. Dinspre marele parc central vine iz de mlaștină.

Înainte, aici era un centru. Un altul era mai sus, la Universitate. Pe partea Colței, acum nu e nimic. Doar soare și bucăți de umbră ale unor copaci. Aici se înghesuie oamenii să scape de cald. „Nu vreau să mă fotografiați, că mă spurcă haștagii pe feisbuc. Zic doar atât – înainte era mai bine”, spune doamna Geta, sprijinită în umbra bisericii Colței, în așteptarea autobuzului. Un taximetrist prinde din discuție: „Să dați și ce mizerii face primarul cu taximetria. Și că drumurile sunt varză”. Rabatează, apoi, geamul portierei în căutarea „condiționatului”.

La fântâna de la Universitate a mai existat un centru anti-caniculă. Cu aer condiționat, provizii de apă și asistent medical care să acorde primul ajutor. Acum câtiva ani, cei de la centre au reușit să scape de probleme zeci de oameni pârjoliți de arșiță. Acum, e doar apa fântânii și un grup de oameni – unul în celălalt – sub umbra stației de autobuz. Nimeni nu are chef să comenteze, mormăie supărați. Cineva vorbește de lipsa apei calde, toți critică scumpirea biletelor STB. Una care se plânge de țânțari nici nu mai e băgată în seamă.

Mai jos, la Unirii, era vestit centrul de la capătul liniei 32. Doi bătrâni au fost scoși din moarte aici după ce li s-a făcut rău din pricina căldurii.  Pe locul centrului este o groapă. Un fel de șantier rămas de acum câteva luni. În stația de tramvai sunt înșirați oameni, la adăpostul umbros al stâlpurilor care țin acoperișul refugiului STB. Un tramvai deschide ușile, de necrezut din înauntru răzbate căldură mai abitir. „Vreau apă, mămico”, se plânge o fetiță. Maică-sa nu are de unde să-i dea. „Așa e vara, mamă”, e tot ceea ce primește copila.  Din tramvai, se aude gros: „Așa vă trebuie dacă l-ați votat p-ăsta!”

„Să vedeți cum e pe la 4 după-amiaza când căldura și eșapamentul se combină. E dogoare de nu știu unde să mă ascund. Nici la umbra copacului nu e rentabil”. Paznicul e veteran la fântânile Unirii. Vede în fiecare an cum cad oamenii de căldură. Îi bătrâni sunt primii care aiu nevoie de ajutor. „Dar acum nu mai e nimic. Înainte erau niște centre de caniculă, acum fuge lumea pe sub copaci. Îi înțeleg, au treabă săracii, dar nu poți să faci față la 39 de grade câte erau ieri la asfalt”, povestește omul. Lângă el, pe o bancă s-a oprit să răsufle o bătrână. Privește cu jind la unul de lucrează la un generator în apropiere. Sub soarele greu, omul în salopetă soarbe tot dintr-o sticlă cu apă. Tocmai ce și-a cumpărat-o de la o tejghea din fașța magazinului Unirea. Oduinioară, și acolo era un centru care să-i izbpăvească pe bucureșteni de dogoare.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a avertizat: Capitala este sub Cod meteo galben. “Miercuri, disconfortul termic se va menține accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 34 de grade. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la moderat. Joi, de la ora 9.00 la ora 22.00, disconfortul termic se va menține accentuat, va fi caniculă, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat”, este comunicatul ANM. Primăria Capitalei nu a comunicat nimic. Nu există vreo informare sau vreo reactie vizavi de arșița care a cuprins orașul. Ca intr-un vid, bucureștenii au rămas singuri. Doar Ambulanța ce mai intervine să-i scape.

De la începutul căldurii, peste 20 de oameni au picat din pricina temperaturilor roidicate. Potrivit Serviciului de Ambulanță București-Ilfov (SABIF), 24 de persoane au avut nevoie de ajutorul medicilor și asistenților. 19 cazuri au fost preluate de SABIF. În centrul Capitalei au existat 10 cazuri în care Ambulanța a intervenit. Oamenii picaseră din pricina căldurii, aveau dureri de cap, stări de leșin provocate de disconfortul termic și de deshidratare. În același timp, Nicușor Dan, primarul Capitalei se fălea pe rețelele de socializare: posta fotografii de la finala Euro 2020 vizionată la Arena Națională.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer fragmentat
28 ° C
28 °
27.1 °
47 %
5.1kmh
75 %
mie
28 °
joi
28 °
vin
33 °
sâm
32 °
Dum
32 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii