Salvaţi Copiii anunţă lansarea campaniei „Vrem educaţie pentru sănătate în şcoli!”

Salvaţi Copiii anunţă lansarea campaniei „Vrem educaţie pentru sănătate în şcoli!”

Salvaţi Copiii anunţă lansarea campaniei „Vrem educaţie pentru sănătate în şcoli!”, prin care solicită accesul nelimitat al adolescenţilor de peste 14 ani la programe de educaţie pentru sănătate fără necesitatea acordului părinţilor, în condiţiile în care aproape jumătate din mamele sub 15 ani din Uniunea Europeană provin din România.

„Educaţia pentru sănătate este un drept al adolescenţilor, nu o stigmă socială. Este important să acţionăm în beneficiul copiilor noştri, şi nu în virtutea unor prejudecăţi sociale care îi pot pune pe copii în situaţii de risc. Accesul la informaţie înseamnă sănătate, cunoaştere a drepturilor şi securitate”, spune Andreea Raicu, ambasadorul campaniei, potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de Organizaţia Salvaţi Copiii.

Conform sursei citate, la vârsta de 15 ani, unul din patru băieţi români (24%) şi una din şapte fete (14%) au declarat că au avut contact sexual, iar unu din patru adolescenţi care fac sex nu folosesc metode de protecţie.

„La nivelul Uniunii Europene, aproape jumătate din naşterile la mame sub 15 ani (45%) se înregistrează în România. Danemarca, ţară care a introdus cel mai devreme în lume educaţia sexuală în şcoli (1930), înregistrează una dintre cele mai scăzute rate a naşterilor la adolescente între 15 şi 19 ani, de peste opt ori mai mică decât cea a adolescentelor din România (la nivelul anului 2017). (…) La nivelul Uniunii Europene, 20 de state au inclus în curriculum-ul şcolar educaţia pentru sănătate, cu participare obligatorie, care include şi componenta educaţiei sexuale”, se arată în comunicat.

În România, precizează Salvaţi Copiii, Parlamentul a adoptat, în 2022, modificări ale Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, stabilind că în unităţile şcolare se vor derula sistematic din clasa a VIII-a, cu acordul scris al părinţilor, programe de educaţie pentru sănătate, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor.

Opunându-se acestei reglementări, Salvaţi Copiii propune ca, pentru participarea copiilor la orele de educaţie pentru sănătate, acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali să fie solicitat doar în cazul copiilor sub 14 ani, considerând că adolescenţii (14-18 ani) au suficient discernământ pentru a decide singuri dacă doresc sau nu să fie informaţi asupra unor aspecte esenţiale ale vieţii şi sexualităţii lor.

„În lipsa educaţiei pentru sănătate, luând în considerare şi lipsa abilităţilor majorităţii părinţilor români de a face în mod adecvat educaţie sexuală în familie, copiii şi adolescenţii vor rămâne captivi fie mediului online în care sexualitatea capătă forme extrem de periculoase şi abuzive, fie grupului de prieteni, la fel de defectuos informaţi şi pregătiţi să-şi ofere sfaturi în acest domeniu sensibil”, susţine organizaţia.

Salvaţi Copiii România desfăşoară, din anul 1998, programul „Educaţie pentru sănătate”, adresat elevilor, în vederea formării de comportamente sănătoase, corecte şi responsabile pentru adoptarea unui stil de viaţă sănătos. În perioada 2017-2023, acesta a fost implementat în peste 1.500 de unităţi de învăţământ din Bucureşti şi 21 de judeţe, fiind informaţi 241.500 de elevi.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
12.7 ° C
13.8 °
11 °
73 %
2.6kmh
0 %
mie
21 °
joi
14 °
vin
13 °
sâm
22 °
Dum
16 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii