(VIDEO) Medic: „Aproape 90% din copiii  care suferă de obezitate ajung adulți obezi”

Excesul ponderal în rândul copiilor a devenit o problemă de sănătate globală. Dr. Bogdan Pascu, medic specialist în Endocrinologie, ne vorbește despre efectele devastatoare ale supraponderabilității și obezitatii copiilor, precum și despre recomandarile modificării stilului de viața al acestora.

Alarmant este faptul ca unul din trei copii suferă de obezitate sau este supraponderal, iar măsurile trebuie luate acum.

Medicul Bogdan Pascu:

„Aproape 90% din copiii cu suprapondere sau care suferă de obezitate ajung adulți care vor suferi de obezitate. Și, dacă discutăm de o încărcătură a sistemului sanitar, în momentul de față, în contextul pandemiei, gândiți-vă… peste 10 ani acești copii vor ajunge adulți, ce încărcătura va fi asupra sistemului sanitar, pentru ca obezitatea în sine este o boală. Mai departe, obezitatea genereză multiple comorbidități pe care în momentul de față începem să le cunoaștem cu toții.

Nu cred că putem uita de hipertensiune sau de diabetul zaharat de tip II, de creșterea glicemiei, de hiperuricemie, de creșterea tensiunii arteriale, de modificarea profilului lipidelor.

Dar dacă vorbim și de sfera endocrinologică, din ce în ce mai mult se prezintă copii care, pe lângă aceste comorbidități, prezintă și patologii asociate de tip hipotiroidism, pubertate precoce, lipsa dezvoltării organelor sexuale la băieți și o pubertate întârziată sau constituțional întârziată. Toate acestea, într-un context al creșterii ratei  de obezitate infantilă și cu legătură clară.

Recent, am început să facem un studiu pe tema hipotiroidismului asociat obezității, și nu am încă rezultate finale, dar pot să vă zic că este o asociere directă între obezitate și hipotiroidism, un hipotiroidism sero-negativ, adică fără o tiroidită de tip autoimun. Este o reacție a organismului de catch-up, de a prinde din urmă acest fenomen al obezității. Și, de fapt, toate transformările pe care copiii le experimenteză, copiii suferind de obezitate sau suprapondere, sunt modificări care sunt date de acest fenomen de prindere din urmă, organismul nostru ia în greutate și noi trebuie să prindem din urmă, să creștem odată cu el, și aici mă refer să ne maturizăm mai rapid, să creștem în înălțime mai rapid”.

Te-ar putea interesa și

Ultimele articole

Campanii

Vremea

București
cer senin
21.8 ° C
22.7 °
21 °
40 %
0.5kmh
0 %
Dum
22 °
lun
25 °
mar
16 °
mie
14 °
joi
17 °

Opinii