Ce sunt și cum funcționează vaccinurile cu ARN mesager

Ce sunt și cum funcționează vaccinurile cu ARN mesager

După ce au apărut noile tipuri de vaccinuri împotriva SARS COV-2, care folosesc tehnica ARN mesager, nu au întârziat nici primele păreri pro și contra acestora. Oamenii au început să vehiculeze diverse mituri și teorii ale conspirației. Procesele prin care trece corpul uman în contact cu o infecție, fie că este virală sau bacteriană, sunt destul de greu de înțeles. 

Pentru excluderea din start a celor mai multe dintre aceste teorii și păreri nefondate, profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheș a explicat, în termeni simpli, cum funcționează vaccinul ARN mesager, cum sunt cele produse de Pfizer și Moderna. Autoritățile au transmis, de asemenea, că acest tip de vaccin este studiat de oamenii de știință de mai bine de un deceniu și că are „un profil de siguranță foarte bun”.

Sistemul nostru imun abordează orice corp străin intră în organism. Dacă organismul nostru întâlnește o proteină, un virus sau o bacterie pe care nu o recunoaște, lansează un atac. Dacă se luptă cu un virus, are nevoie de timp pentru a lansa un atac complet. Trebuie să își dea seama care parte a virusului o poate ataca și să pornească producția de arme ca să atace partea respectivă. Asta poate să ia câteva zile. Între timp, virusul se extinde și se înmulțește”, scrie Răzvan Cherecheș pe o rețea de socializare, adăugând că, după ce a învins un virus, sistemul imunitar are niște celule de memorie care, dacă întâlnesc din nou același virus, își aduc aminte de el și „anunță: «l-am mai văzut pe ticălosul ăsta»”.

Pe de altă parte, profesorul de sănătate publică explică că mai sunt încă multe aspecte pe care pentru moment nu le știm despre vaccinurile SARS COV-2. Spre exemplu, cât timp vor asigura protecție, dacă vaccinul va fi făcut o dată pe an asemenea vaccinului antigripal și multe altele.

În ceea ce privește mitul că vaccinul poate să modifice ADN-ul, nu există încă nimic ca să poată proba această teorie. Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea a declarat că „Deși nu au fost aprobate ca produse de uz uman până în prezent, vaccinurile pe bază pe ARN Mesager sunt studiate de peste 10 ani. Sunt testate pe un număr de peste 1.500 de voluntari, iar studiile derulate arată că au un profil de siguranță foarte bun”.

Prin urmare, ARN-ul mesager este doar un transportor tranzitor al informației în organism, care nu influențează informația genetică a persoanei vaccinate. Astfel nu interacționează cu genomul uman ADN.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ceață
8.3 ° C
9.9 °
6 °
87 %
7.7kmh
100 %
vin
16 °
sâm
13 °
Dum
13 °
lun
17 °
mar
9 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii