fbpx

Covid-19: Al şaselea val ajunge și în România

Covid-19: Al şaselea val ajunge și în România

Nouă cazuri de infectare cu două subvariante Omicron foarte contagioase au fost identificate în România, săptămâna trecută.

Potrivit raportului INSP, în prima săptămână din iunie au fost depistate doar trei cazuri de infecţii cu subvarianta BA.5 şi niciuna cu BA.4. Subvariantele evită protecţia imună Specialiştii consideră că răspândirea noilor subvariante BA.4 şi BA.5 survine ca urmare a capacităţii lor de a evita protecţia imună indusă de infecţia sau vaccinarea anterioară, în special dacă a trecut o perioadă mai lungă de timp. Datele parţiale existente până acum în studiile făcute indică faptul că atât BA.4, cât şi BA.5 sunt capabile să scape de protecţia imună indusă de infecţia cu BA.1 (varianta originală a Omicron), la persoanele nevaccinate.
Persoanele vaccinate au avut rezultate mai bune în studiile in vitro efectuate până acum, însă protecţia derivată din vaccinurile disponibile în prezent scade în timp împotriva variantei Omicron.
Potrivit aceloraşi specialişti ECDC, până acum nu există dovezi că aceste subvariante sunt mai severe, comparativ cu variantele anterioare ale tulpinii Omicron. Această ultimă tulpină de SARS-CoV-2 a fost pusă în evidenţă de oameni de ştiinţă din Africa de Sud, la sfârşitul anului trecut, tot ei fiind cei care au izolat şi cele două subvariante care se află la originea unui nou val de infecţii din această ţară. Africa de Sud este cea mai afectată de COVID-19 ţară africană. De asemenea, în Portugalia, subvarianta BA.5 a devenit dominantă.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
33.3 ° C
34.9 °
32 °
38 %
3.1kmh
0 %
joi
36 °
vin
37 °
sâm
35 °
Dum
33 °
lun
36 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii