Agricultura trebuie să fie cuprinsă în PNRR!

Agricultura trebuie să fie cuprinsă în PNRR!

Planul Național de Redresare și Reziliență reprezintă o oportunitate majoră pentru țara noastră. Avem la dispoziție fonduri care pot contribui la redresarea economică, dar și la dezvoltarea României. Doar că, din acest plan, lipsesc irigațiile, atât de importante pentru agricultura românească, pentru securitatea alimentară, transmite într-un comunicat deputatul PSD Neamț, Oana Bulai, vicepresedinte  în cadrul Comisiei pentru antreprenoriat si turism, membru în cadrul Comisiei pentru învățământ și membru în Comisia comuna a Senatului si Camerei Deputaților pentru relația cu UNESCO.

„Trăim vremuri în care se discută tot mai mult despre o criză alimentară. În aceste condiții, nu putem ca tocmai agricultura să o ignorăm dintr-un plan atât de important. Din păcate, pentru miniștrii și responsabilii care au scris PNRR, în special de la USR, agricultura și fermierii români nu au contat. Faptul că au omis să includă irigațiile sunt dovada cea mai clară.

Doar că, ceea ce ei nu au putut, poate să facă PSD la guvernare. Ne-au spus că cei de la Comisia Europeană nu vor fi de acord cu modificarea PNRR, iată că realitatea le dă peste ochi.

România ar putea introduce investiţiile pentru infrastructura de irigaţii în PNRR solicitând Comisiei Europene suplimentarea componentei de împrumuturi. Acest lucru este declarat nu doar de către un ministru al PSD, ci și de ministrul Investiţiilor şi proiectelor Europene, Marcel Boloş. Renegocierea PNRR este acum posibilă conform unor orientări ale Comisiei Europene în acest sens, în lumina războiului Rusiei din Ucraina, care a condus la o criză energetică şi la perspectiva riscului unei crize alimentare.

Am încredere că ministrul PSD al agriculturii, Adrian Chesnoiu, alături de întreaga echipă guvernamentală, vor reuși să introducă irigaţiile în PNRR pe o argumentaţie foarte solidă, foarte bună, în conformitate cu mecanismul care este deja cunoscut de aplicare al Planului. Putem obține acest succes pentru fermierii români şi pentru noi, cetăţenii

România nu poate investi miliarde de euro din fonduri europene în piste de biciclete şi niciun euro în irigaţii, în actualul context mondial, iar pensionarii români nu pot rămâne cu pensiile la nivelul actual. E un context pe care România nu trebuie să-l piardă. Trebuie să mergem cu adevărat profesionist, cu argumente şi să convingem Comisia că lucrurile nu pot rămâne așa.

Deja cei de la Comisia Europeană ne-au dat dreptate, cu toate că de la noi din țară am avut niște aprigi opozanți și răuvoitori din partea USR care au încercat să blocheze orice discuție pe tema renegocierii PNRR. Dacă vom reuși să renegociem PNRR atât pe zona de irigații, cât și pe zona de pensii, este un câștig uriaș pe care acest Guvern îl va obține pentru români. Nu putem să stăm cu pensiile nemodificate 49 de ani, la 9,4% din PIB, cum a vrut USR, când media europeană e 12%.

Încă de la preluarea guvernării, miniștrii PSD și-au făcut treaba și au atins toate țintele și condiționalitățile din PNRR, astfel încât absorbția banilor europeni să nu fie blocată. Este extrem de important pentru România să atragem acești bani și să îi folosim în interesul României și al românilor”, conchide deputatul PSD Neamț, Oana Bulai.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
13.5 ° C
16.6 °
11 °
74 %
4.9kmh
0 %
lun
21 °
mar
17 °
mie
19 °
joi
13 °
vin
16 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii