fbpx

FACIAS dă în judecată Ministerul Sănătăţii pentru achiziţiile de vaccinuri împotriva COVID-19

FACIAS dă în judecată Ministerul Sănătăţii pentru achiziţiile de vaccinuri împotriva COVID-19

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a anunţat că acţionează în instanţă Ministerul Sănătăţii pentru achiziţiile „iresponsabile” de vaccinuri împotriva COVID-19 şi cere pedepsirea celor vinovaţi de „risipa fondurilor publice”.

„România s-a obligat să cumpere peste 80 de milioane de doze de vaccinuri anti-coronavirus până în anul 2023. Astfel, statul român s-a angajat să ia în total 80.679.219 de doze vaccin de la companiile Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johson, dar şi doze de vaccin cu care nu s-a vaccinat niciun român (Valneva şi Novavax). Nota de plată pentru statul român este mai mare de 1 miliard de euro (6.032.660.377 de lei)”, precizează FACIAS într-un comunicat de presă.

Potrivit Fundaţiei, statisticile oficiale arată că opt din 10 doze de vaccin achiziţionate de statul român sunt fie nefolosite (sunt în stocuri sau urmează să fie livrate), fie au expirat, unele au fost donate şi altele au fost revândute.

„Cheltuirea eficientă şi transparentă a fondurilor publice este o obligaţie şi un reper fundamental al unei democraţii funcţionale. Or, în România de astăzi vorbim de milioane de doze de vaccin anti-Covid achiziţionate absolut inutil”, arată FACIAS.

În plus, FACIAS spune că va solicita tragerea la răspundere a celor care se fac vinovaţi de achiziţiile publice prin care „s-au risipit sute de milioane de euro pe un număr de vaccinuri mult peste necesarul real”.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
17.9 ° C
20 °
15.1 °
50 %
2.1kmh
0 %
joi
18 °
vin
23 °
sâm
22 °
Dum
23 °
lun
19 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii