UE a vaccinat doar 4.2% din populație, în primul trimestru din 2021

UE a vaccinat doar 4.2% din populație, în primul trimestru din 2021

În Europa a crescut numărul infectărilor cu noul coronavirus, iar campaniile lente de vaccinare își spun cuvântul. Uniunea Europeană încheie primul trimestru al vaccinării cu mai puţin de 70 de milioane de doze distribuite şi cu numai 4,2% din populaţie care a primit ambele doze de vaccin. Comisia Europeană critică Astra Zeneca pentru că nu livrează suficient vaccin, în timp ce unele state europene Danemarca și Suedia refuză să reia administrarea acestui ser, chiar și după ce Agenția medicamentului a venit cu un semnal pozitiv în privința lui.

Europa se pregătește de o nouă primăvară sub spectrul creșterii numărului de infectări cu SARS-COV2, de continuarea restricțiilor, iar visul unei recuperări rapide prin vaccin e încă sub semnul întrebării deoarece dozele de vaccin achiziționate și administrate sunt sub așteptările oficiale. Numai 4.2% din populația Uniunii Europene de peste 500 de milioane a fost vaccinată cu ambele doze. Șefa Comisie Europene Ursula von der Leyen recunoaște că situația este îngrijorătoare. Cu toate acestea executivul de la Bruxelles se apără când este criticat pentru achiziția slabă de vaccinuri și critică la randul său acum compania Astra Zeneca pentru livrarea insuficientă a vaccinurilor promise. Între timp, Danemarca raportează două cazuri grave, inclusiv un deces, după vaccinarea cu AstraZeneca, iar împreună cu Suedia și Norvegia refuză să reia administrarea cu acest vaccine, în pofida deciziei Agenției Europene a Medicamentului. AstraZeneca, care a dezvoltat vaccinul împreună cu Universitatea Oxford afirmă că nu a găsit dovezi ale unui risc crescut de formare a cheagurilor de sânge.

Vești bune vin de la Ugur Sahin, fondatorul BioNTech, partener cu Pfizer la fabricarea unuia dintre primele vaccinuri împotriva SARS-CoV-2 aprobate pentru utilizare. El spune că PFIZER va grăbi distribuirea de vaccine către Uniunea Europeană.  „Avem între timp, comenzi de la Uniunea Europeană, de 600 de milioane de doze iar Uniunea Europeană este organizația care a comandat cel mai mare număr de doze. Vom putea să livrăm până la jumătatea acestui an în jur de 260 de milioane de doze de vaccin. Am început cu un număr mai mic, dar vom mări numărul dozelor către Uniunea Europeană.”

Fondatorul Biontech se declară optimist că virusul va fi sub control în majoritatea ţărilor europene până la sfârşitul verii, în ciuda întârzierii campaniilor de vaccinare în multe ţări din blocul european.

https://www.youtube.com/watch?v=x_m_lZnDm80

 

 

 

 

 

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
11.3 ° C
12.1 °
8.9 °
71 %
4kmh
0 %
Dum
18 °
lun
16 °
mar
11 °
mie
20 °
joi
14 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii