Ziua Mondială a Somnului. Experții avertizează: „Calitatea somnului influențează sănătatea mintală”

Ziua Mondială a Somnului. Experții avertizează: „Calitatea somnului influențează sănătatea mintală”

În fiecare zi, pe 19 martie, mai multe țări celebrează Ziua Mondială a Somnului, iar anul acesta tematica a fost „Somn de calitate, viitor sănătos”. Drimus.ro, importator, distribuitor și magazin online de saltele în România, prețuiește atât de mult această zi specială, încât îi acordă atenția cuvenită pe tot parcursul lunii martie.

Fiind în domeniu și cunoscând părerile experților în somnologie, Drimus.ro trage un semnal de alarmă în ceea ce privește calitatea somnului în era modernă.

Jane Wrigglesworth, expert calificat în somn subliniază că cercetările arată o legătură puternică între somn și sanătatea mintală.

Sigur ați auzit de expresia: „te-ai trezit cu fața la cearceaf?”. Spunem asta când cineva este iritat, supărat sau foarte nerăbdător. Se pare că expresia nu este departe de adevăr, dacă avem în vedere cele mai recente studii de somnologie. Privarea de somn este legată de un număr tot mai mare de tulburări psihologice, de stres, anxietate, depresie și tulburare bipolară. Deși oamenii de știință încă nu au stabilit mecanismele exacte prin care se întâmplă acest lucru, știința a dovedit deja că somnul și sănătatea mintală merg mână în mână.

 

Un somn precar își pune amprenta asupra sănătății mintale?

Somnul este extrem de complex. Implică un ciclu de etape de somn (non-REM și REM), cu diverse substanțe chimice și neurotransmițători (substanțe chimice de semnalizare nervoasă) care ajută în procesul de somn. Diferitele etape ale somnului joacă un anumit rol în răspunsurile neurocognitive și, în cazul lipsei de somn, a vulnerabilității neurocognitive.

De exemplu, oamenii de știință cred că consolidarea amintirilor și prelucrarea gândurilor și emoțiilor se realizează în timpul somnului REM (etapă de vis a somnului nostru). Fără un somn REM adecvat, creierul are capacitate redusă de a procesa informațiile emoționale și de a dezactiva emoțiile negative. Somnul deficitar este deosebit de dăunător consolidării informațiilor emoționale pozitive. Toate acestea duc la o stare de spirit modificată, legată de problemele de sănătate mintală.

drimus.ro

Cât de importantă este moștenirea genetică în acest caz?

Somnul de calitate îndoielnică sau anumite comportamente de somn pot fi moștenite de la un părinte, cu variante genetice specifice, cum ar fi factori metabolici, comportamentali și psihologici care joacă un rol specific în dezvoltarea tulburărilor de somn, inclusiv insomnia. Totusi, chiar dacă putem fi influențați de gene, asta nu înseamnă că nu putem schimba mediul pentru a identifica soluții.

De multe ori, somnul de calitate slabă este rezultatul unor obiceiuri necorespunzătoare:

– expunerea la lumini puternice înainte de culcare

– consumul excesiv de alimente inflamatorii

– alcool sau droguri excesive

– un program haotic de somn etc.

drimus.ro

Lipsa somnului și sănătatea mintală sunt într-o relație bidirecțională: somnul de calitate slabă poate duce la probleme de sănătate mintală, iar problemele de sanătate mintală pot cauza un somn precar.

Cum să te bucuri de un somn mai bun, odihnitor și de calitate?

Azi, lumea în ansamblu se pare că este într-o mare criză din punct de vedere al calității somnului. Se estimează că una din trei persoane are un somn precar. Acest lucru nu este deloc benefic pentru sănătatea noastră mintală. Privarea cronică de somn pune bazele gândirii negative și vulnerabilității emoționale. Somnul de calitate este critic pentru o viață sănătoasă și o sănătate mintală bună, până la adânci bătrâneți.

Care sunt recomandările Drimus.ro pentru un somn mai bun?

Din fericire, există mai multe lucruri pe care le puteți face pentru a vă bucura de un somn mai bun în fiecare seară și astfel de a evita problemele serioase de sănătate mintală cauzate de lipsa somnului.

Pentru că martie este luna dedicată Somnului, acum este un bun motiv să conștientizați mai mult importanța somnului, să vă analizați somnul din fiecare noapte și să vedeți ce puteți face pentru a-l îmbunătăți. Uneori, micile schimbări pot aduce rezultate benefice uimitoare.

drimus.ro

– Afinitatea pentru cafea v-ar putea afecta somnul

Știați că timpul total de somn poate fi redus cu mai mult de o oră, chiar dacă ați consumat ultima ceașcă de cafea cu 6 ore înainte de culcare? Cofeină este absorbită rapid în fluxul de sânge și poate atinge nivelurile maxime în 30 – 70 minute, dar poate produce efecte până la 7 ore (poate fi complet eliminată din corp, până la 24 de ore!). Dacă aveți un somn agitat, încercați să vă rezumați doar la cafeaua de dimineață.

– Diminuarea luminii albastre

Știați că lumina albastră pe care creierul nostru o percepe este un semnal care îi transmite acestuia că încă este zi și că nu este nevoie să eliberăm melatonina – enzima care ne adoarme? Acest lucru răstoarnă ceasul biologic, iar calitatea somnului are de suferit. Pentru un somn mai bun în timpul nopții, ar trebui să evitați să priviți ecranele luminoase cu cel puțin 2 – 3 ore înainte de culcare.

– Citiți înainte de somn

Citirea unor pagini înainte de somn vă ajută să fiți mai creativi și să aveți idei frumoase atunci când vă treziți dimineață, după un somn bun. Acest lucru se întâmplă pentru că mușchii creierului sunt flexați, iar creativitatea și imaginația sunt stimulate.

– Investiți într-o saltea de calitate

Periodic, o mulțime de clienți drimus.ro revin cu feedback după ce au folosit câteva zile o saltea nouă și declară că somnul lor a fost considerabil îmbunătățit. Poate că nu acorzi atenția cuvenită calității saltelei, dar o saltea prea veche, lăsată, uzată, necorespunzătoare pentru stilul tău de somn îți poate afecta prea mult odihna, viața și chiar sănătatea mintală, după cum arată rezultatele expuse mai sus, confirmate de către experții în calitatea somnului.

Pentru că este luna dedicată calității somnului și conștientizării importanței somnului odihnitor, vă așteptăm pe www.drimus.ro cu prețuri speciale la saltele noi, de cea mai bună calitate. În stoc, cu livrare imediată: saltele cu arcuri și saltele cu memorie, saltele ortopedice și superortopedice, toppere saltea, huse de protecție, saltele ieftine și saltele pentru copii.

 

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
24.5 ° C
25 °
22.8 °
40 %
3.6kmh
0 %
mar
23 °
mie
24 °
joi
12 °
vin
17 °
sâm
12 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii