ANAF controlează veniturile obținute de români din criptomonede și NFT-uri

ANAF controlează veniturile obținute de români din criptomonede și NFT-uri

Inspectorii ANAF au intensificat controalele asupra veniturilor obținute de români din minarea sau tranzacționarea de criptomonede și NFT-uri în perioada 2016-2021, în contextul în care piața din România este în continuă creștere și înregistrează un număr de peste 423.000 de persoane care efectuează astfel de tranzacții.
Potrivit unui studiu realizat de MarketsandMarkets, piața NFT-urilor va ajunge la o valoare de 13,6 miliarde de dolari în 2027, cu o creștere de 35% față de 2022.

Unul dintre cele mai importante și actuale aspecte este îndeplinirea de către investitori a obligațiilor fiscale aferente tranzacțiilor efectuate pe piața criptomonedelor. Aceștia trebuie să țină o evidență încă de când au realizat prima tranzacție, pentru a nu risca amenzi și penalități din partea autorităților în caz de nedeclarare sau declarare cu întârziere.

Persoanele fizice care au realizat venituri din criptomonede (inclusiv cele din tranzacționarea cu NFT-uri) trebuie să declare anual aceste câștiguri ca venituri din alte surse prin Declarația unică, care se depune până la data de 25 mai a anului următor pentru veniturile obținute în anul curent.

În comparație cu rapoartele emise de către platformele care permit tranzacționarea la bursă, platformele prin care se tranzacționează criptomonede și NFT-uri nu emit întotdeauna situații la fel de clare sau cel puțin la fel de ușor de interpretat atunci când investitorii vor să își analizeze portofoliul, mai ales dacă tranzacțiile nu sunt echivalate în FIAT.

Declarația unică se poate depune de către cei vizați atât prin mijloace electronice de transmitere la distanță (Spațiul Privat Virtual sau online pe www.e-guvernare.ro, dacă dețin o semnătură electronică calificată), cât și în format fizic, prin poștă sau la registratura autorității fiscale teritoriale la care este arondat contribuabilul.

Atât veniturile din criptomonede, cât și cele obținute din NFT-uri, odată ce sunt echivalate în FIAT, sunt supuse impozitului de 10% și, în anumite cazuri, contribuțiilor sociale. Atunci când câștigurile realizate depășesc plafonul de 12 salarii minime brute, adică 30.600 RON pentru 2022, investitorii datorează, pe lângă impozit pe venit, CASS în valoare de 10% din cele 12 salarii minime, indiferent de venitul efectiv realizat.

În cazul creatorilor de NFT-uri, dacă obțin drepturi de autor peste plafonul de 12 salarii minime brute amintit mai sus, aceștia datorează și CAS în cotă de 25% pe venitul ales. Venitul ales nu poate fi mai mic decât echivalentul a 12 salarii minime brute. Astfel, pentru anul 2022, CAS minim datorat a fost de 7.650 RON, potrivit economica.net.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
15.3 ° C
16.6 °
13.9 °
50 %
4kmh
0 %
vin
15 °
sâm
14 °
Dum
18 °
lun
15 °
mar
12 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii