Câți români au primit statut de rezident în UK și ce înseamnă acest lucru

Câți români au primit statut de rezident în UK și ce înseamnă acest lucru

În mai puțin de trei zile, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord va ieși oficial din Uniunea Europeană. Românii stabiliți în Marea Britanie au timp până la data de 30 iunie 2021 pentru a-și depune aplicațiile pentru statutul de rezident.
Potrivit datelor furnizate de Ambasada României la Londra, până la data de 30 septembrie 2020, aproape 671 de mii de aplicații ale românilor au fost înregistrate.

Peste 600.000 de români au primit statutul de rezident sau statutul de rezident temporar în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, calitate ce le permite ca şi după încheierea perioadei de tranziţie de după retragerea acestei ţări din Uniunea Europeană să beneficieze de aceleaşi drepturi ca şi până acum.

Până la data de 30 septembrie 2020 au fost înregistrate aproape 671.000 aplicaţii ale cetăţenilor români în vederea obţinerii statutului de rezident pe teritoriul Regatului Unit.
Din punctul de vedere al soluţionării aplicaţiilor, 639.750 de solicitări au primit răspuns până la 30 septembrie 2020. Dintre acestea, 218.390 au primit confirmarea statutului de rezident, iar 398.830 au primit statutul de rezident temporar.
De asemenea, 4.340 de aplicaţii au fost refuzate pe motive care ţin de neîndeplinirea criteriilor de eligibilitate, iar 4.180 au fost retrase sau au fost considerate nule.

Acces gratuit la sistemul de sănătate britanic

Cetăţenii români, asemenea tuturor celorlalţi cetăţeni din statele membre ale Uniunii Europene care s-au înregistrat ca rezidenţi pe teritoriul Regatului Unit în baza procedurii EU Settlement Scheme, vor continua să beneficieze de aceleaşi drepturi ca şi până acum.

Astfel, cei care au obţinut noul statut de rezident au dreptul de a lucra pe teritoriul Regatului Unit fără condiţionări suplimentare,(CARTON 3) au acces gratuit la sistemul de sănătate britanic, au acces la sistemul de învăţământ britanic, pot accesa fondurile publice în cazul în care sunt îndeplinite condiţiile legale şi pot circula liber spre sau din Regatul Unit fără condiţionări suplimentare.

Obţinerea statutului de rezidență permite o absenţă de până la 5 ani din Regatul Unit fără pierderea drepturilor menţionate. În cazul celor care au obţinut rezidenţă temporară este permisă o absenţă de până la 2 ani consecutivi din Regatul Unit fără pierderea drepturilor menţionate. Cei care se află în Regatul Unit şi nu au aplicat pentru acest statut, o mai pot face, dacă doresc, până la data de 30 iunie 2021.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
11.6 ° C
13.3 °
10 °
71 %
8.8kmh
0 %
vin
14 °
sâm
13 °
Dum
14 °
lun
16 °
mar
13 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii