Euractiv: Dacian Cioloș, contestat în interiorul grupului Renew. O nouă majoritate politică în interiorul PE?

Euractiv: Dacian Cioloș, contestat în interiorul grupului Renew. O nouă majoritate politică în interiorul PE?

După plecarea partidului lui Viktor Orban, FIDESZ din grupul popularilor europeni, se configurează noi majorități în legislativul European. Dacian Cioloș, președintele grupului Renew din Parlamentul European, al treilea ca mărime, este contestat și acuzat în interior pentru că pierde oportunități față de socialiști sau popularii europeni. Cioloș spune că este un joc electoral. Însă, potrivit analiștilor europeni se schimbă clar raportul de forțe politice în Parlament, în timp ce blocul comunitar traversează criza generată de pandemie.

După plecarea partidului lui Viktor Orban, FIDESZ din grupul popularilor europeni, se configurează noi majorități în legislativul European. Dacian Cioloș, președintele grupului Renew din Parlamentul European, al treilea ca mărime, este contestat și acuzat în interior că pierde oportunități față de socialiști sau popularii europeni. Cioloș spune că este un joc electoral. Însă, potrivit analiștilor europeni se schimbă clar raportul de forțe politice în Parlament, în timp ce blocul comunitar traversează criza generată de pandemie.

Fidesz ar putea merge la conservatorii europeni și dacă reușește să-l convingă și pe Matteo Salvini să treacă deputații din grupul Identitate și Democrație (ID) la același grup, acesta va depăși Renew ca număr de parlamentari – 102 la 97 – devenind al treilea grup ca mărime din Parlament.

O altă implicație potențială a plecării Fidesz din PPE este slăbirea sprijinului pentru Comisie, dat fiind că europarlamentarii PPE, socialiștii europeni și Renew Europe au sprijinit alegerea Ursulei von der Leyen ca șefă e Executivului european în 2019.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
34.5 ° C
36 °
32.8 °
32 %
3.1kmh
0 %
lun
34 °
mar
33 °
mie
35 °
joi
38 °
vin
34 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii