Joe Biden e oficial președintele SUA, „pe fondul” unor scene nemaîntâlnite la Washington!

Joe Biden e oficial președintele SUA, „pe fondul” unor scene nemaîntâlnite la Washington!

S-au derulat scene nemaîntâlnite în Washington! Mii de susținători ai lui Donald Trump au luat miercuri cu asalt templul democrației americane – Capitol Hill, sediul Parlamentului american, unde avea loc votul pentru confirmarea victoriei lui Joe Biden. Biden e oficial președintele Statelor Unite ale Americii. Congresul i-a validat victoria după revolta de la Capitoliu, soldata cu 4 morți și zeci de arestați.
A fost stare de asediu peste Ocean, s-au tras focuri de armă și au fost folosite gaze lacrimogene. În urma haosului care a durat câteva ore au murit patru oameni, iar alți zeci… au fost răniți. Forțele de ordine au arestat peste 50 de manifestanți. Între timp, Congresul a validat toate voturile din Colegiul Electoral. Joe Biden are voturile necesare pentru a deveni președinte.
Care este „filmul” acțiunilor de asalt asupra Capitoliului? Susţinătorii lui Donald Trump au intrat în clădirea Capitoliului chiar în momentul în care se desfășura ședința pentru validarea victoriei democratului Joe Biden. Unii dintre legislatori s-au baricadat în săli de ședință. În mai multe clipuri video se poate vedea cum oficialii americani încearcă să blocheze ieșirile cu obiecte de mobilier. 

Invocând fraudarea alegerilor, pe uși și ferestre, sute de oameni au intrat în clădire înarmați ca pentru război. Inclusiv un dispozitiv explozibil a fost descoperit în apropiere de Capitoliu, potrivit presei internaţionale. Protestatarii au vandalizat clădirea şi chiar au umblat în acte oficiale.
Ca să-i protejeze pe parlamentari, forțele de ordine au fost obligate să deschidă focul. O femeie a fost împușcată. Iar mai mulți polițiști au fost răniți în răfuiala armată. Washington DC a intrat în stare de asediu, iar clădirea Capitoliului…. în lockdown. În timpul confruntărilor armate dintre protestatari și forțele de ordine, vicepreședintele Mike Pence a fost evacuat din clădire. Garda Națională a fost chemată să intervină.

În vreme ce forțele de ordine încearcau restaurarea liniștii, Joe Biden a rugat mulțimea să se retragă: „Fac apel la această mulțime să se retragă și să permită democrației să meargă mai departe. M-ați auzit spunând asta în diferite contexte: cuvintele unui președinte contează, oricât de bun sau de rău ar fi acel președinte. În cel mai bun caz, cuvintele unui președinte pot inspira. În cel mai rău caz, pot incita. Îl chem pe președintele Trump să meargă la televiziunea națională, acum, să își îndeplinească jurământul și să apere Constituția și să ceară încetarea acestui asediu. A asalta Capitolul, a sparge ferestrele, a ocupa birouri și a amenința siguranța oficialilor aleși în mod corespunzător nu este un protest. Este rebeliune„.La mai bine de o oră de la instituirea haosului, Donald Trump s-a adresat mulţimii, printr-un mesaj postat pe Twitter. „Vă cunosc durerea. Știu că sunteţi răniţi. Am avut alegeri care au fost furate. Au fost alegeri frauduloase și toată lumea știe, în special cealaltă parte. Dar trebuie să vă duceţi acasă acum. Trebuie să fie pace”, a spus Trump.

După câteva ore de la luarea cu asalt a Capitolului, forțele de ordine din Washington DC au anunțat că au securizat clădirea și că susținătorii lui Trump au fost îndepărtați. Păziţi de gărzile de corp, senatorii s-au întors în clădire, iar şedinţa s-a reluat. Pentru a evita noi proteste, primarul din Washington a decis prelungirea stării de urgenţă în capitală timp de 15 zile, până la investirea lui Joe Biden.
Donald Trump a publicat apoi un mesaj în care îi laudă pe protestatari și îi numește „patrioți”. Twitter șterge însă postarea lui Trump, dar și un video anterior în care acesta instiga la violență.
Republicanii îl acuză pe Donald Trump de o lovitură de stat. Iar liderii din întreaga lume se declară îngrijorați de situaţia din Statele Unite.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
câțiva nori
26.1 ° C
26.2 °
26 °
61 %
2.1kmh
20 %
vin
37 °
sâm
38 °
Dum
39 °
lun
36 °
mar
31 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii