Nu vom mai avea nevoie de viză pentru SUA?

„În calitate de membră a Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților, am aflat cu interes de declarația secretarului de stat pentru securitate internă al SUA, dl. Alejandro Mayorkas, despre posibilitatea includerii în programul visa waiver a României!”, spune deputata PSD Mirela Furtună.

„Declarația oficialului american reprezintă un pas înainte în demersul nostru de a elimina vizele pentru cetățenii români care doresc să călătorească în SUA pe o perioadă de maximum 90 de zile. În fapt, dl. Mayorkas a declarat că sunt luate în considerare 4 state pentru ridicarea obligativității vizelor: Israel, Cipru, România și Bulgaria.

Vreau să subliniez faptul că atât Parlamentul European, cât și Comisia Europeană au solicitat SUA să ridice obligativitatea vizelor pentru toți cetățenii Uniunii Europene, iar singurele state din UE care încă mai au această obligativitate sunt Cipru, România și Bulgaria. De asemenea, în luna septembrie, Croația a fost inclusă în programul visa waiver, iar din 23 octombrie cetățenii croați pot vizita SUA fără a mai fi obligatorie obținerea vizei.  În acest sens, directorul executiv al Asociaţiei de turism din SUA, Roger Dow, a declarat marţi că adăugarea Croaţiei reprezintă un impuls de 100 de milioane de dolari pentru economia SUA.

Astfel, SUA au de câștigat atât din punct de vedere financiar, cât și din punctul de vedere al securității. Totuși,  pentru a putea participa la programul american de scutire de vize, o ţară trebuie să îndeplinească cerinţe legate de combaterea terorismului, aplicarea legii, inclusiv a reglementărilor în domeniul imigraţiei, securitatea documentelor şi gestionarea frontierelor. Printre aceste cerințe se află și obligația ca rata refuzului acordării de vize temporare să fie sub 3%, iar în România această rată este de puțin peste 10%.

Există soluții, care au fost aplicate în trecut și de alte state, de reducere a acestei rate a refuzului acordării de vize temporare, dar depinde foarte mult de măsurile pe care le vor lua cei din Guvern. Îmi exprim speranța de a fi intensificate eforturile diplomatice și să fie adoptate de către autorități măsuri urgente pentru reducerea ratei de respingere a solicitărilor de vize, astfel încât să nu fie pierdută această oportunitate pentru România și pentru cetățenii români. Parlamentul se va ralia acestui efort comun pentru a fi îndeplinit un alt obiectiv important al politicii noastre externe, acela de a elimina vizele pentru cetățenii români care doresc să călătorească în SUA, depinde însă și de măsurile ce vor fi întreprinse de Guvern în perioada următoare”, transmite deputatul PSD Mirela Furtună într-un comunicat.

Te-ar putea interesa și

Ultimele articole

Campanii

Vremea

București
ceață
2.7 ° C
3.3 °
2 °
88 %
1kmh
90 %
Dum
7 °
lun
9 °
mar
8 °
mie
5 °
joi
8 °

Opinii